Verklaringen naar aanleiding van de brand in Rohingya-vluchtelingenkampen Bangladesh

Wij zijn geschokt door de grote brand afgelopen week in het Rohingya-vluchtelingenkamp Balukhali. We wensen de getroffen families veel sterkte toe en bekijken hoe wij hen kunnen ondersteunen. Ook SOS Kinderdorpen Bangladesh en Azië laten middels de volgende verklaringen weten te zijn geschrokken door de situatie.

IOR Azië-verklaring naar aanleiding van de brand in het Rohingya-kamp

“Terwijl ik naar de schokkende beelden op het nieuws keek, kwamen allerlei herinneringen naar boven van mijn bezoek aan het Rohingya-kamp in december 2019. Daar ondersteunde SOS Kinderdorpen twee jaar lang ruim 300 kinderen in onze kindvriendelijke ruimtes. De brand in het kamp is verwoestend voor de getroffen Rohingya-families en niets kan deze mensen compenseren, die voor de tweede keer in de afgelopen jaren hun dierbaren en hun huis zijn verloren. Vluchteling zijn in een vreemd land is al erg moeilijk, maar om de weinige dingen die ze nog bezitten opnieuw te verliezen is erg droevig.

“SOS Kinderdorpen houdt de situatie nauwlettend in de gaten om te zien welke opties en mogelijkheden er zijn om vrouwen en kinderen in nood te helpen. Op dit moment zijn de mogelijkheden door de coronapandemie en de daaruit voortkomende maatregelen beperkt, maar SOS Kinderdorpen zal deze blijven verkennen.

“SOS Kinderdorpen is toegewijd aan onze missie om gezinnen bij elkaar te houden, alternatieve zorg te bieden en op te komen voor de rechten van kinderen in nood. Samen met onze donoren, partners, gemeenschappen en regeringen blijft SOS Kinderdorpen 15.532 kinderen, jongeren en gezinnen in Bangladesh steunen om te zorgen dat “Geen enkel kind alleen opgroeit”.

Shubha Murthi, Plaatsvervangend COO en Internationaal Directeur Azië

SOS Kinderdorpen Bangladesh -Verklaring over Rohingya-kampvuur 22 maart 2021

“Op 22 maart 2021 brak een verwoestende brand uit in het Balukhali vluchtelingenkamp. Hierin woonden de afgelopen drie jaar Rohingya vluchtelingen die op de vlucht waren voor het geweld in Myanmar. De brand verwoestte direct vier kampen. Mensen in aangrenzende kampen moesten ook hun huizen verlaten toen het vuur zich begon te verspreiden en omliggende gebieden werden overspoeld. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht. Dit is de tweede grote brand in de Rohingya-kampen dit jaar. De laatste grote brand in januari verwoestte honderden huizen in het Nayapara-kamp.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie, het IOM, treft de brand minimaal 66% van de bevolking van de vier kampen. Dit zijn in totaal 40.490 mensen (8.098 huishoudens). De exacte gevolgen van de schade moeten nog worden vastgesteld. De media meldde al meerdere doden, maar dit moet nog worden bevestigd. De getroffen Rohingya’s zetten tijdelijke onderkomens op in het Balukhali-kamp in Cox’ Bazar. Internationale hulporganisaties geven hen bouwmateriaal om hun huizen weer op te bouwen, zoals bamboe, zeildoeken en golfplaten.

“SOS Kinderdorpen Bangladesh heeft in het verleden ongeveer twee jaar (februari 2018-februari 2020) ruim 300 Rohingya-kinderen opgevangen in vijf kindvriendelijke ruimtes. Nadat de coronapandemie veel regels veranderde, zijn deze kindvriendelijke ruimtes in februari 2020 overgedragen aan overheidsinstanties. Sindsdien voert SOS Kinderdorpen Bangladesh geen programma meer uit in het vluchtelingenkamp.”

Dr. Md. Enamul Haque, Nationaal Directeur SOS Kinderdorpen Bangladesh

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.