Update Kinderdorp SurkHet in Nepal

Vorig jaar hebben enkele sponsors van een kind in het kinderdorp Surkhet in Nepal een e-mail van een onbekende afzender ontvangen, met daarin beschuldigingen van misstanden op financieel gebied en de kindveiligheid in het kinderdorp. De internationale organisatie is samen met SOS Kinderdorpen Nepal een officieel onderzoek gestart. Het datalek is intern onderzocht en gemeld bij het cyberbureau van de Nepalese politie.

Het interne onderzoeksteam heeft eind maart 2022 een verslag ingediend met de volgende bevindingen met betrekking tot het datalek:

  • Gegevens van sponsoren zijn niet van buiten de organisatie gelekt.
  • Uit onderzoek van SOS Kinderdorpen Nepal is gebleken dat een huidige medewerker is betrokken bij het misbruik van de contactgegevens van sponsoren.
  • Tegen dit personeelslid zijn disciplinaire maatregelen genomen.
  • SOS Kinderdorpen Nepal is in afwachting van het rapport van het cyberbureau van de Nepalese politie.

In de e-mail die werd verstuurd werd een senior medewerker van het SOS kinderdorp Surkhet beschuldigd van misbruik in het verleden. Deze beschuldiging werd bevestigd door de getuigenissen van (inmiddels volwassen) betrokkenen.

  • De betrokken senior medewerker van SOS Nepal is na onderzoek ontslagen.
  • De slachtoffers hebben onmiddellijke psychosociale begeleiding en financiële steun gekregen.
  • Er komt meer aandacht voor het opbouwen van kennis en vaardigheden van kinderen, jongeren, medewerkers en zorgverleners op het gebied van veiligheidsvraagstukken, verschillende soorten misbruik, meldings- en reactiemechanismen.
  • Er wordt ingezet op het stroomlijnen van activiteiten en coördinatie tussen SOS Kinderdorpen en lokale scholen, om gevallen van schending van kindveiligheid effectief en tijdig te melden en aan te pakken. En daarnaast op betere documentatie en dossierbeheer.

De e-mails bevatten ook aantijgingen van financieel en HR wanbeheer. Uit het interne onderzoek is gebleken dat al deze beschuldigingen ongegrond zijn.

Dit is de informatie die we tot nu toe kunnen delen. Eventuele vragen naar aanleiding van dit bericht kunt u sturen naar info@soskinderdorpen.nl.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.