Statement Scheiden van kinderen en ouders aan de Amerikaanse grens

Norbert Meder, CEO SOS Kinderdorpen

“SOS Kinderdorpen veroordeelt ten diepste het beleid waarbij kinderen onnodig van hun ouders gescheiden worden. De hartverscheurende stemmen van kinderen op de grens van Mexico en de Verenigde Staten laat een praktijk zien die onmenselijk is. Een schending van de Rechten van het Kind. De aanpassing van het beleid door de President van de Verenigde Staten is dan ook een noodzakelijke, eerste stap. Deze situatie heeft het schenden van mensenrechten voor het voetlicht geplaatst en we roepen de internationale gemeenschap en de Verenigde Staten op om alles in hun macht te doen om te verzekeren dat het belang van kinderen altijd voorop staat.

Wanneer kinderen geforceerd van hun ouders gescheiden worden, bij een grensovergang of in tijden van oorlog, lopen zij onherstelbare schade op. Deze traumatische gebeurtenissen verwoesten het gevoel van veiligheid bij kinderen en kan levenslange effecten hebben op hun welbevinden.

Kinderen hebben zorg nodig. En zorg is meer dan alleen voedsel en onderdak. SOS Kinderdorpen weet dit uit bijna 70 jaar ervaring in het ondersteunen van kinderen die er alleen voor staan of in een onveilige situatie opgroeien, vaak in humanitaire noodsituaties. Experts op het gebied van de kinderontwikkeling bevestigen dat het onthouden van essentiële zorg bij kinderen, vooral op jonge leeftijd, grote en onherstelbare schade kan veroorzaken -voor het kind persoonlijk, voor hun families en de samenleving als geheel.

Wereldwijd zijn 65 miljoen mensen op de vlucht, waarvan de helft kind is. Dit is een enorme uitdaging voor de samenleving. Te vaak is de hedendaagse politieke retoriek over vluchtelingen venijnig en kinderen, die niets aan de situatie kunnen doen of veranderen, zitten gevangen in dit slagveld. We kunnen en mogen niet de andere kant op kijken omwille van korte termijn politiek opportunisme.

De aanpassing van het Amerikaanse beleid aan de Mexicaanse grens lost het probleem niet op. SOS Kinderdorpen staat achter de oproep van de UNHCR aan de samenleving om de hoofdoorzaak van migratie in Centraal Amerika aan te pakken; de vlucht voor levensbedreigende geweld en vervolging.

Kinderen zijn onschuldig, ze verdienen bescherming. Ze hebben het recht op zorg, onderdak en onderwijs en zij moeten de kans hebben om op te groeien met hun familie. We mogen nooit vergeten dat compassie, liefde en respect essentieel zijn om een betere toekomst te creëren voor kinderen.”

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.