Start campagne Stop weeshuisstages

Better Care Network Nederland en Fontys Hogeschool ondertekenen pledge

Met de ondertekening van de University Pledge door de Fontys Hogeschool Pedagogiek, waarin is vastgelegd dat studenten geen stage meer gaan lopen bij weeshuizen wereldwijd, gaat de campagne Stop weeshuisstages op 25 oktober van start. Deze Pledge is tot stand gekomen in samenwerking met Better Care Network Nederland, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties waar SOS Kinderdorpen onderdeel van uitmaakt.

Nadelige effecten van stagelopen in weeshuizen

Stagelopen in weeshuizen heeft meerdere nadelige effecten. Om te beginnen is er de aanzuigende werking van kinderen uit arme gezinnen die in een weeshuis worden ondergebracht, omdat er geld wordt verdiend aan buitenlandse bezoekers. Onderzoeken laten zien dat 80% van de kinderen in een weeshuis nog minimaal één levende ouder heeft. Kinderen hebben er recht op om thuis op te groeien; wanneer dit niet kan vanwege armoede is dáár ondersteuning nodig.

“Onderzoek wijst uit dat kinderen in weeshuizen een groot risico lopen op hechtingsproblemen, mede door de wisselende opvoeders. Door het komen en gaan van stagiaires kunnen deze hechtingsproblemen versterkt worden”, aldus Marlinde Melissen, docent en coördinator Internationalisering bij Fontys Hogeschool Pedagogiek. “Voor een pedagoog staat juist het belang van het kind voorop, om deze reden willen wij als hogeschool geen stages naar weeshuizen meer faciliteren.”

Campagne ‘Stop weeshuisstages’

De ondertekening van de University Pledge met Fontys Hogeschool Pedagogiek vormt voor Better Care Network de start van de nieuwe campagne om zoveel mogelijk studenten te informeren over de nadelige gevolgen voor kinderen bij een stage in een weeshuis. De nieuwe website, die op 25 oktober live gaat, geeft meer informatie en inzichten over de hechtingsproblemen van kinderen in weeshuizen en geeft tips voor verantwoorde stageplekken. In december volgt een campagne op social media om jongeren bewust te maken van de negatieve effecten van weeshuisstages.

SOS Kinderdorpen en Better Care Network

SOS Kinderdorpen is aangesloten bij het internationale Better Care Network samen met de in Nederland aangesloten organisaties: Defence for Children, ICCO/KerkinActie, ICS, Stichting Kinderperspectief, UNICEF, Wereldkinderen en Wilde Ganzen.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.