SOS Kinderdorpen Honduras vangt alleenreizende kinderen op

Circa zesduizend Hondurezen trekken sinds twee weken door Mexico, op weg naar de VS. SOS Kinderdorpen Honduras zorgt voor alleenreizende kinderen uit de migrantenkaravaan die naar hun vaderland zijn teruggestuurd.

Honduras

Nicolas Alfaro, de nationale directeur van SOS Kinderdorpen Honduras: “Van de 2.125 kinderen die sinds half oktober naar Honduras zijn teruggekeerd, waren er 234 gescheiden van hun families. Het gaat om kinderen die dringend zorg nodig hebben. Wij bieden nu tijdelijk onderdak en zorg aan 40 kinderen in de leeftijd van 13 tot 17 jaar. We zijn actief in de steden Santa Rosa de Copán en Choluteca. Hier werken we samen met lokale sociale dienstverleners. Sommige kinderen in de opvang wachten om herenigd te worden met hun ouders. Anderen hebben ouders die zelf het land van herkomst zijn ontvlucht. Maar een groot aantal van deze kinderen is zelf op de vlucht geslagen voor bendegeweld, groepsdruk of omdat ze hopen op een beter leven”.

Emotionele zorg

“Het gros van de kinderen zegt dat ze een nieuwe poging zullen wagen om de grens te passeren. We bieden nu primaire emotionele zorg, maar ze zijn zo kort bij ons dat er geen mogelijkheid is voor langdurige geestelijke gezondheidszorg.” Alfaro laat weten dat de kinderen waarvoor SOS Kinderdorpen zorgt, in goede gezondheid verkeren. “We werken met lokale gezondheidsfunctionarissen die medische check-ups uitvoeren. Tot op heden zijn we daarbij geen ernstige gezondheidsproblemen of tekenen van misbruik tegengekomen.

Een ‘uitzonderlijke situatie’

Honduras heeft een geschiedenis van kindermigratie, waarbij duizenden kinderen elk jaar terugkeren naar huis. Alfaro: “De migratie is toegenomen sinds de vorig jaar betwiste presidentsverkiezing die tot maatschappelijke onvrede leidde.”Alfaro maakt zich zorgen over de consequenties op langere termijn voor kinderen die het land willen verlaten. “Als deze situatie niet verandert, wordt dit een vicieuze cirkel en zullen deze kinderen steeds opnieuw proberen te vertrekken. We zien steeds meer kinderen die niet kunnen lezen en schrijven en kinderen die hun opleiding hebben opgegeven om in de velden te werken voor minder dan vier dollar per dag. De Hondurese regering schat dat ongeveer 2.100 kinderen zich willen aansluiten bij de migrantenkaravaan die op weg is naar de Verenigde Staten. De meesten van deze kinderen waren net de grens met Guatemala over toen ze uit zichzelf terugkeerden of door de politie werden teruggebracht. Ik ben bang dat deze kinderen onderdeel zullen worden van een verloren generatie.”

Regionale samenwerking

Alfaro heeft contact gehad met zijn collega’s van SOS Kinderdorpen in Nicaragua en El Salvador. Ze bundelen hun krachten om aandacht te vragen voor de belangen van alleenreizende kinderen. Ze oriënteren zich nu om de zorg en opvang van deze kinderen gecoördineerd aan te pakken.

Aanmelden nieuwsbrief

Wil je meer nieuws van SOS Kinderdorpen ontvangen? Meld je dan direct aan voor onze nieuwsbrief.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.