SOS kinderdorp in CAR fungeert als noodopvang

In de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) is de noodtoestand uitgeroepen, nadat rebellen de hoofdstad Bangui hebben omringd in een poging de regering omver te werpen. De onrust begon na de herverkiezing van president Faustin-Archange Touadéra in december. Verschillende milities bundelden na deze verkiezing hun krachten en vormen nu één rebellengroep. Ze weigeren zich neer te leggen bij de verkiezingsuitslag. Als gevolg van de onlusten zijn zeker honderdduizend mensen op de vlucht geslagen.

Sinds een week vangen onze collega’s in SOS kinderdorp Bouar in CAR iets meer dan 400 vluchtelingen op, voornamelijk vrouwen en jonge kinderen.

noodopvang kinderdorp bouar in CAR
Kinderen en moeders worden opgevangen in kinderdorp Bouar, Centraal Afrikaanse Republiek

Steun voor opgevangen kinderen en families

Onze collega Anatole Ngassenemo: “Op 20 januari is er door het Wereldvoedselprogramma voor het eerst  voedselhulp geboden. Maar deze komt bij lange na niet tegemoet aan de behoeften die er zijn. Gezien de huidige situatie in CAR verwachten we dat de families de komende weken nog in het kinderdorp zullen verblijven. Om die reden hebben we een snelle evaluatie uitgevoerd om in te schatten wat we nodig hebben om hen onderdak te bieden met daarbij behorende zaken als voedsel, drinken, sanitaire voorzieningen en ook medische- en psychosociale zorg. We zijn gestart om de gevluchte families psychosociale steun te verlenen, zodat ze de ervaringen die ze hebben opgedaan en de stress die ze beleven een plekje te geven en kunnen beginnen met de verwerking hiervan”.

Voedseltekorten

Verder laat Ngassenemo weten dat ze vanuit SOS Children’s Villages International financiering ontvangt voor de extra kosten die deze noodhulp met zich meebrengt. Hij en zijn team zijn zeer druk met het aanleggen van voorraden voor de komende dagen. Dit is hard nodig want de gewapende rebellengroep heeft de belangrijkste aanvoerroute vanuit Kameroen naar de hoofdstad Bangui afsneden. Hierdoor zijn de voedselprijzen sterk gestegen en leeft de vrees voor ernstige voedseltekorten.

Voedselpakketten worden verdeelt onder de moeders en kinderen die worden opgevangen in het kinderdorp

De Internationale Directeur van SOS Kinderdorpen voor West-, Noord- en Centraal-Afrika Benoit Piot laat weten dat het de plicht van onze organisatie is om er voor te zorgen dat we bescherming bieden aan deze groep vluchtelingen. En dat het alle hens aan dek is in deze, zich snel ontwikkelende, noodsituatie.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.