Situatie Oekraine 04-03-2022

In de afgelopen week zijn ruim 1 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. De EU denkt dat 18 miljoen Oekraïners door het conflict zullen worden getroffen, bijna de helft van de bevolking van het land. “We hebben geen toekomst meer”, zegt Serhii Loekasjov, nationaal directeur van SOS Kinderdorpen Oekraïne.

“We hebben geen toekomst meer”

Serhii Loekasjov, nationaaal directeur SOS Kinderdorpen Oekraïne

De situatie in de regio Luhansk verslechtert, melden de medewerkers van SOS Kinderdorpen Oekraïne. Zij blijven op afstand contact opnemen met de pleegfamilies in de zorg van SOS, maar dit wordt steeds moeilijker omdat het met henzelf ook niet goed gaat.

Sievierodonetsk en Popasna worden voortdurend beschoten en Starobilsk wordt bezet. Collega’s zeggen dat de winkels in de steden bijna leeg zijn, de geldautomaten geen contant geld meer hebben en betalingen met een bankpas niet worden geaccepteerd. De betalingen van staatsuitkeringen zouden zijn gestopt. In de regio Kiev zijn de bank- en overheidsdiensten voorlopig nog werkend. In bepaalde delen van de stad wordt nog steeds hevig gevochten.

Oekraïne Crisis

Evacuatie uit instellingen

SOS Kinderdorpen en lokale partnerorganisaties coördineren de evacuatie van kinderen uit residentiële instellingen in Charkov, Berdjansk en Slavjansk naar de regio Dnjepropetrovsk in centraal Oekraïne. De kinderen verblijven in een opvangcentrum in de stad Dnipro waar SOS Kinderdorpen en de partnerorganisaties basis- en psychosociale hulp verlenen. SOS Kinderdorpen Oekraïne en  het Oekraïense Child Rights Network hebben een hotline-service opgezet voor het geven van psychologische ondersteuning op afstand aan pleeggezinnen en maatschappelijk werkers.

Evacuatie naar Polen

In totaal zijn tot nu toe 103 mensen uit programma’s van SOS Kinderdorpen geëvacueerd naar Polen:

  • 9 pleeggezinnen uit SOS kinderdorp Brovary, waaronder 60 kinderen,
  • 12 pleegouders en 2 gezinsassistenten;
  • 5 pleeggezinnen uit Sievierodonetsk en Starobilsk, regio Luhansk, waaronder 20 kinderen, 7 pleegouders en 1 maatschappelijk werker met één kind.

De pleeggezinnen worden ondergebracht in de Poolse SOS kinderdorpen in Biłgoraj, Kraśnik en Karlino. Daarnaast worden 23 kinderen en 5 verzorgers van een residentiële instelling in Kiev ondergebracht in het SOS Kinderdorp Siedlce.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

HELP KINDEREN IN OEKRAÏNE

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.