School Emmen zamelt fors in

Basisschool Het Palet uit Emmen zamelt ruim 13 duizend euro in voor Oekraïne

Voor veel mensen klinkt het als een nachtmerrie, 12 uur lang onafgebroken naar school. De leerlingen van basisschool Het Palet in de Emmense wijk Bargeres draaiden hun hand er niet voor om. De hele dag is actie gevoerd om geld in te zamelen voor Oekraïne, met resultaat: er is 13.400 euro opgehaald. Het volledige bedrag wordt gedoneerd aan SOS Kinderdorpen om kinderen in Oekraïne te helpen.

Door de hele school werden acties gehouden om geld in te zamelen. Aan een grote vierkante tafel in de aula staan potjes nagellak in alle kleuren van de regenboog. Leerlingen van verschillende klassen zijn druk bezig met het lakken van nagels van ouders, opa’s en oma’s of schoolgenootjes. “Het is heel leuk om te doen”, vindt Hanna uit groep vijf. “Het is makkelijker dan het bij jezelf doen eigenlijk.” Ondanks het lekkere weer zit ze graag de hele dag binnen. “Het is wel een beetje jammer van de zon”, geeft ze toe. “Maar het is een heel goed doel waar we het voor doen.”

Kinderen willen graag helpen

Niet alleen Hanna is heel geconcentreerd bezig, ook Floris is druk bezig met het lakken van nagels. Zo geconcentreerd dat hij bijna met zijn neus in de nagellak hangt. “Ik wil het graag goed doen, want ik heb dit nog nooit gedaan.” Naast leuk vindt hij het vooral belangrijk om te doen. “De mensen in Oekraïne hebben het moeilijk en ik wil ze graag helpen.”

Het is niet de enige plek waar geld wordt ingezameld. Bij de deur staan leerlingen koffie, ranja en koeken te verkopen en mensen kunnen hun haar laten knippen en vlechten. Midden in de hal hangt een grote geel met blauwe thermometer, alleen dan niet met de temperatuur, maar met bedragen. “We wilden bij elke tussenstand het pijltje hoger zetten, zodat het goed duidelijk is op welk bedrag we zitten”, legt directrice Saskia van Luijt uit. Halverwege de dag was de ‘thermometer’ al te kort. “Het gaat veel harder dan verwacht”, glundert Van Luijt.

Heftig

Dat het zo’n succes zou worden had de directrice wel gehoopt, maar niet verwacht. “Het was heel duidelijk dat de leerlingen iets voor Oekraïne wilden doen, omdat het echt leefde op school, maar dat het met zoveel enthousiasme wordt gedaan is echt geweldig.”

De oorlog in Oekraïne heeft de kinderen flink bezig gehouden afgelopen weken. “Ze zien het op het jeugdjournaal voorbij komen en je merkt dat sommigen er echt van schrikken.” Ook de 7-jarige Sara wilde graag iets doen voor de kinderen daar. “Ik vond het erg zielig om te zien. Dat hoorde Van Luijt zo vaak op school dat ze samen met de leerlingen een actie bedacht. “Het moet voor het goede doel zijn, maar wel een vrolijke actie.”

Dansen voor Oekraïne

En dat is goed gelukt. In de aula wordt naast de acties ook gespeeld, gedanst en gezongen. “Het is heel leuk om te zien, alle kinderen slepen zich er goed doorheen”, lacht Van Luijt. Toch zijn een aantal leerlingen aan het eind van de dag best een beetje moe. “Het is wel een lange dag zo”, vindt Sara. Ze zit op de kappersstoel in de aula, waar de moeder van een schoolgenootje al de hele dag haren knipt, krult en verft met spray. “Het was de hele dag heel druk”, zegt Pasqualle, die als kapster graag mee wilde helpen.

“Mijn zoontje zit in groep 4 en had het over de actie”, legt ze uit. “Samen kregen we het idee om dit te doen.” En dat blijkt een goede beslissing, want de hele middag staan de leerlingen in de rij. “Vooral de kleuren blauw en geel zijn heel gewild als haarkleur vandaag. Daar zijn al de nodige bussen van leeggespoten.”

Niet alleen in de school wordt keihard gewerkt om geld in te zamelen voor het goede doel. Zo werden er buiten de school auto’s gewassen, flessen verzameld en paaseitjes verkocht. Op een paar honderd meter afstand van de school staan leerlingen uit groep 8 bij het winkelcentrum met een kraam zelfgemaakte spulletjes voor de verkoop. “We hebben al best veel geld ingezameld. Het gaat heel goed”, vertelt Emma enthousiast. Samen met een aantal klasgenootjes verkoopt ze haarspeldjes, paaseitjes en papieren bloementjes. “Ik vind het heel belangrijk om dit te doen. Samen hebben we er echt een mooie dag van gemaakt.”

Geschreven door Benthe Bronkhorst van ZO!34

SOS Kinderdorpen is enorm dankbaar en trots op de actie van Basisschool Het Palet en dankt ook namens SOS Kinderdorpen Oekraïne alle leerlingen, medewerkers en donateurs van deze actie voor hun enorme bevlogen en liefdevolle inzet. Dank jullie wel!!!!

Fotoverslag van een succesvolle inzamelingsactie

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Help en steun de kinderen in Oekraïne

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.