Onderzoek naar sociale exclusie onder kwetsbare jongeren

Om meer inzicht te krijgen in de oorzaken van sociale exclusie van kwetsbare kinderen en jongeren, is SOS Kinderdorpen Nederland in samenwerking met de UvA een onderzoek gestart.

Jeugd Meisje

Jongeren uit kwetsbare gezinnen of in alternatieve zorg hebben het vaak veel moeilijker dan ‘reguliere’ jongeren als het bijvoorbeeld gaat om zaken als het vinden van een baan, het maken van de goede studiekeuze en het aangaan en onderhouden van sociale relaties.

Doel onderzoek

Het doel van dit twee jaar durende onderzoek, geleid door Nicky Pouw in samenwerking met Katie Hodgkinson is om beter inzicht te krijgen in de mechanismen van uitsluiting. Wat zijn de oorzaken van exclusie? Beter inzicht in de factoren die exclusie in de hand werken, zal leiden tot een effectievere inzet van de programma’s.

Targetgroep onderzoek

In de eerste instantie zal het onderzoek worden gehouden in Nederland , Indonesië, Guatemala, Ivoorkust, Malawi en Kenia. In de loop van het onderzoek zullen zowel jongeren in SOS programma’s als ook daarbuiten worden onderzocht. De jongeren buiten de programma’s zullen een vergelijkbare achtergrond hebben en ook in hetzelfde land wonen.

Planning

  • Pilotstudie in de onderzoekslanden (juni-october 2016)
  • Volledig onderzoek / tussendoor interim report van 1-2 pagina’s (october 2016-januari 2017)
  • Data analyse en ontwikkeling landenspecifieke rapportages (feb-mei 2017)
  • Eindrapportage juli 2017
  • Uitwerking lessen en implicaties voor SOS/programmatische input augustus-december 2017

Anja de Boer, programmamedewerker bij SOS Kinderdorpen over het onderzoek

“Kinderen worden jongeren en voor ons houdt de zorg dan niet op. Uit eerdere onderzoeken is namelijk gebleken dat jongeren die uit de alternatieve zorg of uit kwetsbare families komen, het extra moeilijk hebben als het gaat om het krijgen van de juiste opleiding, het vinden van een baan, het leggen van sociale contacten etc. Door het in kaart brengen van deze problematiek kunnen we kijken welke factoren zorgen voor deze uitsluiting. Met die verkregen wetenschap kunnen wij daar wat aan doen in onze programma’s en kunnen we er in een eerder stadium -het stadium voordat kinderen, jongeren zijn – ervoor zorgen dat dit mechanisme van sociale uitsluiting voorkomen kan worden. Voor organisaties als SOS die werken met kinderen en jongeren is dit een ongelofelijk waardevol onderzoek dat ons concrete handvatten geeft voor de toekomst.”

Download hier meer informatie

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.