25 februari 2025
20 mei 2025 geüpdatet
Tijdens de Syrische burgeroorlog zijn veel kinderen gescheiden van hun families en door de lokale autoriteiten zonder de juiste documentatie in zorginstellingen geplaatst, waaronder bij SOS Kinderdorpen Syrië. SOS Kinderdorpen zet zich volledig in om gezinshereniging van Syrische kinderen en hun families te ondersteunen, ook nu Syrië zich in een complexe politieke transitie bevindt. We voelen diep mee met de families die op zoek zijn naar hun kinderen en blijven toegewijd om hen te steunen waar mogelijk.
Een moeilijke context: zorg verlenen tijdens de oorlog
De Syrische burgeroorlog bracht enorme chaos en instabiliteit met zich mee. Het nationale kinderbeschermingssysteem in Syrië was tijdens de oorlog zwak, overbelast en handelde niet volgens de VN-richtlijnen voor alternatieve zorg, wat leidde tot onzorgvuldige plaatsingen van kinderen in zorginstellingen. SOS Kinderdorpen Syrië bevond zich in een onmogelijke situatie, maar koos ervoor om ondanks de grote risico’s in Syrië te blijven. Waar veel andere organisaties het land verlieten, bood SOS Kinderdorpen alternatieve zorg aan kinderen die er alleen voor stonden. Deze beslissing werd genomen met het beste belang van de kinderen in gedachten, in een tijd waarin weinig andere opties beschikbaar waren.
Hoewel SOS Kinderdorpen Syrië altijd de beste bedoelingen heeft gehad, voldeden niet alle beslissingen die destijds zijn genomen aan onze hoge standaarden. Hier hebben we van geleerd en we hebben maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat dit niet meer gebeurt. Wij geloven dat kinderen nooit van hun families gescheiden mogen worden, tenzij dit in hun beste belang is en alleen via een goed gedocumenteerd proces dat gericht is op het kind.
Onafhankelijk onderzoek: inzicht in de situatie
Om meer transparantie en begrip te krijgen van de omstandigheden waarin de kinderen tijdens de burgeroorlog zijn geplaatst, heeft SOS Kinderdorpen een uitgebreid dossieronderzoek uitgevoerd. Na het onderzoek blijkt dat het in totaal om 139 kinderen gaat die tussen 2013 en 2018 zonder de juiste documentatie van hun afkomst zijn geplaatst. Van de 139 kinderen:
- Verbleven 81 kinderen minder dan 3 maanden bij SOS Kinderdorpen Syrië.
- Zijn 104 kinderen teruggeplaatst in de zorg van de autoriteiten.
- Werden 34 kinderen herenigd met hun families.
- Werd één kind doorverwezen naar een opvang voor kinderen met een beperking.
Maatregelen en verbeteringen
In 2018 heeft SOS Kinderdorpen Internationaal ervoor gezorgd dat de plaatsingen zonder de juiste documentatie stopten. Sinds 2020, onder leiding van een nieuwe directeur, heeft SOS Kinderdorpen Syrië haar werkwijze sterk verbeterd. SOS Kinderdorpen Syrië heeft grote stappen gezet om te voldoen aan internationale standaarden voor kinderbescherming en om de transparantie van haar activiteiten te verbeteren. Op 1 mei 2025 trad de voorzitter van de Raad van Toezicht van SOS Kinderdorpen Syrië af, zodat onderzoeken naar openstaande zaken niet worden belemmerd.
Gezinshereniging en familieopsporing
SOS Kinderdorpen voelt diep mee met de families die op zoek zijn naar hun vermiste kinderen. We blijven hen ondersteunen bij het opsporen van kinderen en het herenigen van families. We werken actief samen met overheidsinstanties, gemeenschappen en humanitaire organisaties om familiehereniging mogelijk te maken. De resultaten van ons interne dossieronderzoek zijn gedeeld met het Syrische Ministerie van Sociale Zaken. Op verzoek van onze internationale organisatie is de openbaar aanklager in Damascus begonnen met een onderzoek naar onopgeloste zaken van vermiste kinderen.
We moedigen mensen aan om contact met de internationale SOS organisatie op te nemen als ze denken dat een kind in onze programma’s in Syrië is geplaatst. Dankzij een grondige review van dossiers kunnen we deze verzoeken nu beter beantwoorden.
Een blijvende toewijding aan kinderen
In de meer dan 130 landen waar SOS Kinderdorpen actief is, inclusief Syrië, werken we volgens het Verdrag inzake de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties. Ons werk is altijd gericht op het beschermen van kinderen, het versterken van hun rechten en het bieden van een veilige omgeving waarin zij kunnen opgroeien. We sluiten ons nooit aan bij politieke entiteiten of regimes.
Als één van de weinige organisaties die ervoor koos om tijdens de oorlog in Syrië te blijven, blijven we ook nu toegewijd aan het ondersteunen van kinderen en families in moeilijke omstandigheden. Elk kind verdient de kans om op te groeien in een liefdevolle familie, en wij blijven ons inzetten om dit waar te maken.
Hier lees je meer over het onafhankelijke onderzoek.
Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.