Miruna heeft stoere toekomstdromen

Amsterdam – Zapp NPO 3 zendt op zondag 4 maart om 19:25 uur ‘Meisje met een missie’ uit. De documentaire vertelt het verhaal van de 14-jarige Miruna uit Roemenië. Miruna heeft stoere toekomstdromen. Zij wil niet – zoals andere meisjes in haar wijk – jong trouwen en veel kinderen krijgen. Ze wil politieagent worden. Maar hoe doe je dat als je ook nog voor je twaalf broertjes en zusjes moet zorgen? Gelukkig wordt haar familie ondersteund door SOS Kinderdorpen. Zo kan Miruna haar dromen najagen. Bekijk hier de trailer van ‘Meisje met een missie’ of bekijk de docu (15 min).

Nooit stil

In het huis waar Miruna woont zie je overal kinderen. Dertien in totaal. Ze kijken televisie, spelen met elkaar en als het bedtijd is, slapen ze in de zes bedden verspreid over de woning. Miruna woont samen met haar broertjes en zusjes én haar neefjes en nichtjes in een kleine stad net buiten Boekarest. Ionelia en Eugen, de ouders van Miruna, besloten na de dood van Eugens broer de zorg voor zijn kinderen over te nemen. Een noodzakelijke keuze, want hun moeder had de kinderen alleen achtergelaten. Zo groeide de Romafamilie naar dertien kinderen. De oudste is achttien jaar, de jongste tien maanden. Bekijk het uitgebreide verhaal in ons digitale magazine.

Sterkere familie

Met een familieversterkend programma helpt SOS Kinderdorpen in deze regio gezinnen die het zelf niet redden om zo te voorkomen dat kinderen van hun familie worden gescheiden. Sociaal werker Anca is sinds vier jaar de vaste begeleider van de familie van Miruna. “We zagen dat de leefomstandigheden in dit gezin niet geschikt waren voor zoveel kinderen. Er was zelfs sprake van dat de nichtjes en neefjes uit huis geplaatst zouden worden. Daarom moest een aantal dingen gebeuren om te zorgen dat zij bij hun eigen familie konden blijven wonen en om de voogdij aan Ionelia en Eugen over te kunnen dragen.

Hoop voor de toekomst

Miruna is blij met de hulp van SOS Kinderdorpen. “Mijn ouders hebben het niet makkelijk gehad als kind. Mijn vader moest naar een kindertehuis en mijn moeder moest thuis zo hard werken, dat ze geen tijd had om naar school te gaan. Mijn ouders willen het anders, zij willen graag dat wij een beter leven krijgen.” Het meisje is vastbesloten haar ouders niet teleur te stellen. Haar droom is politieagent te worden. Miruna maakte dan ook dankbaar gebruik van de bijlessen die ze via SOS Kinderdorpen kon volgen. Ook moeder Ionelia is blij met de ondersteuning: “SOS Kinderdorpen zorgt ervoor dat mijn kinderen een betere toekomst krijgen.”

Documentairemakers Heleen D’Haens en Eva van Barneveld maakten een indrukwekkende documentaire over Miruna en haar familie die in een familieversterkend programma van SOS Kinderdorpen zijn opgenomen. Meisje met een missie is onderdeel van de jeugddocumentaireserie Mensjesrechten van de EO, die kinderrechten een gezicht geeft. Het verhaal van Miruna gaat over het recht van kinderen om in een veilige en liefdevolle familie op te groeien.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.