Massale oproep aan kabinet voor opvang vluchtelingenkinderen uit Griekenland

NIEUWSUPDATE

Meer dan honderd (oud-)politici, hulporganisaties waaronder SOS Kinderdorpen, wetenschappers, artsen, vertegenwoordigers van kerken en moskeeën, gemeenten en prominenten hebben gezamenlijk een oproep aan het kabinet gedaan om alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen te evacueren. Nog niet eerder was de roep voor opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland zo groot.

Van Ed Nijpels, (oud-minister en partijleider VVD), Job Cohen (Partij van de Arbeid), Jan Terlouw (oud-partijleider, minister en vicepremier D66), Herman Wijffels (CDA) tot aan de Jonge Democraten; de boodschap aan het kabinet wordt breed gedragen door politieke kopstukken en oud-politici uit zowel regeringspartijen als de oppositie.

Griekenland riep EU landen om hulp bij het opvangen van een klein deel van de in totaal 100.000 asielzoekers in Griekenland, het gaat om alleenstaande kinderen die extra zorg nodig hebben die Griekenland niet kan bieden. Kinderen die nu zowel op de eilanden als op het vasteland in erbarmelijke omstandigheden moeten proberen te overleven. Staatssecretaris Broekers-Knol wil miljoenen euro´s steken in een concept-plan dat in de toekomst zou moeten leiden tot een pilot-shelter voor twaalf kinderen in Griekenland. Terwijl in Nederland 40 gemeenten en de voogdij-instelling Nidos klaar stonden om de kinderen hier op te vangen.

Bij gebrek aan een voogd worden kinderen in Griekenland vaker opgevangen in deze zogenoemde ‘shelters’ waar kinderen opgesloten blijven onder erbarmelijke omstandigheden omdat het te gevaarlijk is om naar buiten te gaan. Lokale organisaties in Griekenland wijzen steeds weer op de risico’s voor alleenstaande kinderen op het vaste land: het risico op uitbuiting is daar nog groter dan op de eilanden.

Jan Terlouw in bovenstaande videoboodschap: “Griekenland vraagt de landen van Europa om hulp, dat is volkomen terecht. Een aantal landen helpen de Grieken al. Maar in Nederland zijn we nog niet zover. We zijn een van de welvarendste, rijkste, best georganiseerde landen van Europa.  Daarom roep ik de regering op: strijk de hand over uw hart en vang deze kinderen op.”

Ook in Groningen heeft burgemeester Schuiling (VVD) donderdag een oproep gedaan op het dak van Forum Groningen op het symbolische tijdstip van 11.58 uur (twee voor twaalf) aan het kabinet om 500 alleenstaande vluchtelingenkinderen in Nederland op te vangen.

De groep gemeenten die bereid zegt te zijn vluchtelingenkinderen op te willen vangen, blijft groeien. Inmiddels hebben 43 gemeenten zich bij de coalitie van welwillende gemeenten aangesloten. Zo sloten de gemeenten Rhenen, Harderwijk en Midden-Groningen zich afgelopen dagen aan. Veel andere gemeenten, waaronder Leiden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, gingen hen de afgelopen weken al voor. Ook gemeenten waar partijen als het CDA of VVD onderdeel van het college uitmaken, stemmen voor aansluiting bij de coalitie, zoals Schiedam, Houten, Den Bosch, Breda, Haarlem en Vijfheerenlanden.

Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Portugal, Ierland, Finland, Kroatië, Litouwen, Belgie, Noorwegen en Bulgarije nemen de verantwoordelijkheid voor in totaal 1.600 kinderen en komen hiermee tegemoet aan de noodkreet van Griekenland om voor 2.500 vluchtelingenkinderen een veilig heenkomen te creëren. Aanjagers van de coalitie VluchtelingenWerk Nederland, Stichting Vluchteling en Defence for Children hebben het kabinet met klem opgeroepen het voorbeeld van de andere EU-lidstaten te volgen. De tijd dringt en de situatie is urgent, zo staat in de gezamenlijke verklaring die donderdag 23 april is gepubliceerd. “Het is onacceptabel dat de staatssecretaris vol blijft houden dat de oplossing in Griekenland ligt. Nederland, wees solidair met Griekenland en landen als Duitsland en Luxemburg die al wel een deel van de kinderen opvangen.”

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.