Koninklijk bezoek

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden heeft op 7 en 8 juli een tweedaags werkbezoek aan SOS Kinderdorpen in Oostenrijk gebracht. De Prinses bezocht verschillende projecten waaronder een kinderdorp en een project waar jonge vluchtelingen onder begeleiding wonen en werken aan het opbouwen van een nieuw bestaan. Prinses Margriet is als beschermvrouwe bijna veertig jaar betrokken bij de organisatie. In 1984 besloot zij zich te verbinden aan SOS Kinderdorpen na een bezoek aan SOS projecten in Salzburg destijds. 

In Wenen bezocht de Prinses een zogenaamd Urban SOS Children’s Village. Een woonwijk met geïntegreerde SOS faciliteiten en programma’s die er op gericht zijn om kinderen en jongeren te voorzien van een stabiele en liefdevolle familiesetting. De Prinses ging hier op bezoek bij een woongroep waar negen kinderen wonen tussen vier en zestien jaar oud. In de woongroep vinden kinderen, die om verschillende redenen (tijdelijk) niet meer bij hun biologische ouders kunnen wonen, een thuis. Hier groeien ze op in een familiale setting onder begeleiding van pedagogisch medewerkers van SOS Kinderdorpen. Onderwijl blijft het contact met de biologische ouders in stand en wordt met hen gewerkt om te kijken of familiehereniging mogelijk is. Ook bezocht de Prinses een kliniek waar kwetsbare kinderen en hun families psychosociale hulp krijgen om hen te ondersteunen zodat voorkomen wordt dat gezinnen uiteenvallen. Ze sloot het bezoek aan de Urban Children’s Village af met een uitgebreide lunch bij een van de SOS families. 

Naar aanleiding van het bezoek aan het Urban SOS Children’s Village zegt Prinses Margriet: “Wat zo mooi is, is dat de biologische ouders ook professionele begeleiding krijgen en worden betrokken bij het behandelplan van het kind. Ook wordt gekeken of familiehereniging mogelijk is. Dat vind ik een hele mooie ontwikkeling. Dat is hier duidelijk heel welkom”. 

Tijdens het werkbezoek maakte Prinses Margriet kennis met Abuzar (19) die op zijn veertiende uit Afghanistan vluchtte, in Oostenrijk terechtkwam en door SOS Kinderdorpen wordt ondersteund. In Oostenrijk heeft de internationale kinderontwikkelingsorganisatie, naar aanleiding van de vluchtelingencrisis, een programma opgezet dat zich richt op gevluchte alleenreizende kinderen, jongeren en families. Op individueel niveau wordt gekeken wat nodig is. Jonge alleenreizende vluchtelingenkinderen krijgen bijvoorbeeld een plekje in een pleeggezin, families krijgen psychosociale ondersteuning en juridische begeleiding en jongeren worden geholpen om onder begeleiding zelfstandig te wonen en een baan of studie te vinden.

Als laatste onderdeel van het werkbezoek bezocht Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet een kinderdorp net buiten Wenen dat al sinds 1956 bestaat. Hier sprak zij met moeder Elisabeth en haar kinderen. Deze toegewijde moeder zorgt al meer dan twintig jaar voor kinderen die niet meer bij hun eigen familie kunnen wonen. Met haar sprak ze over de ontwikkelingen die SOS Kinderdorpen de afgelopen decennia heeft doorgemaakt en over het moederschap. 

Arian Buurman, algemeen directeur van SOS Kinderdorpen, begeleidde Prinses Margriet tijdens het werkbezoek aan Oostenrijk: “We zijn ongelofelijk dankbaar voor de permanente steun van onze beschermvrouwe Prinses Margriet die zich sinds 1984 met grote betrokkenheid en interesse inzet voor ons doel om meer kinderen een mooie toekomst te geven. Het is bijzonder om haar te mogen begeleiden en te tonen waar wij als organisatie nu staan, na haar eerste bezoek aan SOS Oostenrijk in 1984”.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.