Kinderen uit SOS kinderdorp Ganja in Azerbeidzjan geëvacueerd na raketaanvallen

Alle kinderen en SOS moeders uit het SOS kinderdorp Ganja, in Azerbeidzjan zijn gisteren geëvacueerd vanwege de instabiliteit en veiligheidsrisico’s in het gebied. Na raketaanvallen op de één-na-grootste stad van Azerbeidzjan, gelegen ten noorden van de regio Nagorno-Karabakh waar de afgelopen maanden de spanningen opliepen, zijn de SOS families overgebracht naar een ander kinderdorp in de hoofdstad Bakoe, ruim 350 kilometer verderop. Onze collega’s ter plaatse houden de situatie nauwgezet in de gaten en zetten alles op alles om de veiligheid van de kinderen te waarborgen.

Kaart Azerbeidzjan
Kaart Azerbeidzjan met de locaties van de twee kinderdorpen

“Onze focus ligt bij het welzijn van de kinderen”, aldus Tom Malvet, Midden-Oosten directeur van SOS Kinderdorpen. Hij laat weten dat de 50 kinderen en acht verzorgers uit kinderdorp Ganja getraumatiseerd zijn geraakt naar aanleiding van de geweldsexplosie in de nabijheid van hun familiehuizen. “We bieden de SOS families uit Ganja een veilig onderkomen in Bakoe. Ze ontvangen hier psychosociale hulp om hen te helpen om de gebeurtenissen een plekje te geven. We verwachten dat ze de komende maanden intensieve psychologische, sociale en educatieve ondersteuning nodig zullen hebben”.

“Ik probeerde ze te kalmeren”

SOS moeders Hailida uit kinderdorp Ganja vertelt dat er midden in de nacht een explosie was in de buurt van haar huis. “De kinderen werden wakker en begonnen te rennen. Ik probeerde ze tevergeefs te kalmeren. Het huis trilde van het geluid van vliegende bommen. De volgende dag lag overal raketpuin.” Hailida is blij dat haar familie nu in veiligheid is in kinderdorp Bakoe maar de schrik zit er goed in. “Mijn kinderen hebben doodsangsten uit gestaan. Als er nu een stoel verschuift dan schieten ze omhoog van de schrik. De angst om te sterven is nog steeds bij hen”.

SOS Kinderdorpen is al sinds 2000 werkzaam in Azerbeidzjan. Met twee kinderdorpen, een SOS kleuterschool, een jongerenhuis en vijf sociale centra zetten we ons in om kinderen en jongeren een veilige familiebasis te geven. Ook in deze crisissituatie zijn onze collega’s er voor de kinderen en families in onze programma’s.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.