Jongeren uit SOS Kinderdorpen laten zichzelf horen op het Jeugdforum ECOSOC

Dit jaar laten 29 jongeren uit SOS Kinderdorpen in 16 landen zich horen op het Jeugdforum van de Economische en Sociale Raad (ECOSOC). Deze vindt online plaats van 7 tot 8 april.

De ECOSOC biedt een platform voor gesprek tussen de lidstaten van de Verenigde Naties en jongeren. Ook doen andere vooraanstaande mensen en instituties mee: vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken, ministeries van Sociale Zaken en Gezinszaken, agentschappen voor internationale samenwerking en ontwikkelings- en VN-organisaties.

Coronapandemie

Elk jaar heeft het jeugdforum een thema. Dit jaar is dat de impact van en het herstel na de coronapandemie. Het forum koppelt dit aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Deze hebben de Verenigde Naties in 2015 vastgesteld als de blauwdruk voor de nieuwe mondiale duurzame ontwikkelingsagenda voor 2030 (de zogeheten Agenda 2030).

In de sessies kunnen jongeren discussiëren, vragen stellen en verklaringen afleggen om hun standpunten over het thema naar voren te brengen. De resultaten van de debatten worden rechtstreeks meegenomen naar het ‘High Level’ Political Forum, een platform van de VN voor het opvolgen en evalueren van de 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in juli dit jaar.

Unieke kans

Omdat het Jongerenforum dit jaar online plaatsvindt, krijgen vele jongeren en pleitbezorgers wereldwijd een unieke kans om aan het debat deel te nemen. De vele jongeren uit de programma’s van SOS Kinderdorpen kunnen hier met hun verschillende ervaringen en perspectieven een goede bijdrage aan leveren. Zo kunnen ze de realiteit, uitdagingen en rechten laten zien waar jongeren zonder ouderlijke zorg of die deze dreigen te verliezen mee te maken krijgen.

Dit jaar viert het jaarlijkse jeugdforum zijn tiende verjaardag. SOS Kinderdorpen doet hier sinds 2013 aan mee en zorgt ervoor dat de stemmen en ervaringen van jongeren die zijn opgegroeid in alternatieve zorg deel uitmaken van de debatten.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.