Impact van de overstromingen in Pakistan

Moeder en kinderen overstromingen Pakistan

In Pakistan valt er vanaf juni 2022 twee keer zoveel regen dan gebruikelijk. De hevige regenval zorgde voor overstromingen in de regio’s Sindh (Khairpur en Jamshoro), Baluchistan (Quetta), Punjab (Multan & Lahore), KPK (Abbotabad en Peshawar). SOS Pakistan komt in actie om getroffen families en kinderen op korte en lange termijn te helpen.

Door de overstromingen zijn 736.000 huizen verwoest, is de infrastructuur beschadigd en veel vee gestorven. Er zijn al 5.000 gewonden en 1.200 doden gevallen, waaronder 450 kinderen. Meer dan 35 miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen. Ziektes die door water gedragen worden, zoals diarree, influenza, hepatitis en malaria krijgen meer kans om zich te verspreiden. Kinderen zijn gevoeliger voor deze waterziektes en lopen een vergrote kans op besmetting. De Pakistaanse overheid heeft door de schokkende cijfers en de verhoogde kans op waterziektes de noodtoestand uitgeroepen.

SOS Pakistan biedt noodhulp

Veel mensen zijn hun huis kwijtgeraakt door de overstromingen en hebben geen toegang meer tot basisvoorzieningen zoals voedsel, water en andere levensmiddelen. SOS Pakistan biedt noodhulp met haar Flood Relief Programme op het gebied voedsel, tenten, kleding, schoon water, hygiëne kits en medische zorg in de overstromingsgebieden.

‘Zelfs de overstromingen in 2010 hadden niet zo’n grote impact als deze’

Saba Faisal, directeur SOS Pakistan

SOS Kinderdorpen heeft 18 kinderdorpen op 17 locaties in Pakistan. Saba Faisal, directeur van SOS Pakistan: ‘’Gelukkig zijn onze locaties niet aangetast door de overstromingen. We vergroten de capaciteit in onze kinderdorpen om per dorp 10 tot 15 extra kinderen op te vangen die er door de overstromingen alleen voor zijn komen te staan, en die voldoen aan de criteria voor opname in een SOS familie. In totaal kunnen we 100 extra kinderen zonder ouderlijke zorg opvangen. Onze focus ligt op het voorkomen van het uiteenvallen van families, het herenigen en versterken van families. We helpen hen om hun leven zo goed mogelijk weer op te bouwen.’’

* cijfers in het artikel zijn van september 2022.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.