Een veilig thuis

SOS Kinderdorpen houdt bij uithuisplaatsing broertjes en zusjes bij elkaar

Het grote publiek kent SOS Kinderdorpen als organisatie die ver weg kinderen helpt die het zonder veilige, liefdevolle familie moeten stellen. Ook in Nederland hebben lang niet alle kinderen een veilig thuis. Daarom starten we in ons land kleinschalige Simba Familiehuizen waar we broertjes en zusjes gezamenlijk opvangen. Met als doel dat zij, na intensieve gezinsbegeleiding, terug kunnen naar huis.

Opgroeien bij hun eigen familie biedt kinderen de beste start in het leven, zelfs als er thuis problemen zijn. Vanuit die gedachte vangt SOS Kinderdorpen al zeventig jaar wereldwijd kinderen op die vanwege armoede of andere rampspoed niet bij hun ouders kunnen wonen. Een veilig thuis lijkt in Nederland vanzelfsprekend, toch leven ook hier zorgwekkend veel kinderen in omstandigheden die schadelijk zijn voor hun ontwikkeling.

Opvoeders ondersteunen

Tal van professionele organisaties houden zich bezig met jeugdzorg in Nederland. Waarom wil SOS Kinderdorpen daarin een rol spelen? ‘Omdat we van experts in de sector hebben geleerd dat onze internationale expertise een meerwaarde kan zijn in de Nederlandse situatie’, zegt Arian Buurman, algemeen directeur van SOS Kinderdorpen. ‘Bij een uithuisplaatsing worden broertjes en zusjes vaak op verschillende plekken ondergebracht. Experts vertellen ons ook dat veel pleegouders en professionele opvoeders te weinig ondersteuning krijgen, en dat terugkeer naar huis minder vaak voorkomt dan wenselijk is.’

Investeren in het gezin

SOS Kinderdorpen heeft veel ervaring met familieversterking en het gezamenlijk opvangen van broertjes en zusjes. Vanuit die expertise is de organisatie in 2018 gestart met de opzet van zogenoemde Simba Familiehuizen in Nederland. Deze werken volgens het Simba-model: uit huis geplaatste kinderen uit één gezin blijven samen. En de familie krijgt intensieve begeleiding, ook al wonen de kinderen tijdelijk niet bij hun ouders. Een familiebegeleider onderzoekt wat er nodig is om de thuissituatie weer veilig te maken.

Doodgewone huiselijkheid

De Nederlandse Simba Familiehuizen zijn een pilotproject waarvoor de Nationale Postcode Loterij het geld bijeen heeft gebracht. In vier jaar moet blijken of dankzij de Simba-methodiek meer broertjes en zusjes samen worden opgevangen en meer kinderen teruggaan naar hun ouders. Een familiehuis is meestal een reguliere eengezinswoning waarin een (echt)paar samenwoont, al dan niet met eigen kinderen. Eén van de twee heeft een pedagogische opleiding om kinderen professioneel te kunnen begeleiden. In het opvanggezin krijgen kinderen ook doodgewone huiselijkheid mee – van een vader of moeder die soep staat te koken tot een dagje naar het strand.

Terug naar huis 

SOS Kinderdorpen verwacht minimaal vijf Simba Familiehuizen te realiseren. De gezinshuisouders krijgen ondersteuning van gedragswetenschappers en familiebegeleiders. Buurman: ‘Zij brengen een schat aan kennis en praktijkervaring in.’ De familiebegeleider ondersteunt een gezin twee jaar lang anderhalve dag per week. In de laatste maanden begint de terugkeer van de kinderen, zodat ouders zo stevig mogelijk in hun schoenen staan wanneer ze de opvoeding weer overnemen. In die periode is ook het sociale netwerk van het gezin versterkt. Buurman: ‘We hopen aan te tonen dat de Simba-methodiek kosten bespaart als meer kinderen terug kunnen naar huis, omdat gezinnen dan meestal minder intensieve zorg nodig hebben. En, veel belangrijker, we willen kinderen en ouders de kans bieden op een gelukkiger bestaan.’

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.