De veerkracht van Humu – een familieverhaal

Humu en haar kinderen.

Alleenstaande moeder Humu Kalsume (53) zorgt voor haar vijf (klein)kinderen. Na het overlijden van Humu’s man ging het gezin een moeilijke tijd tegemoet. Humu kon de huur niet meer betalen en raakte haar huis kwijt. Haar familie kwam zonder pardon op straat te staan.

Haar dochters konden gelukkig bij vrienden terecht, maar het gezin viel uit elkaar. Humu kon de zorg voor haar kinderen niet meer goed dragen, waardoor ze niet alleen haar ouderrol, maar ook haar zelfvertrouwen verloor.

“Er was een tijd dat ik niet meer wilde leven. Ik kon niet meer voor mijn kinderen zorgen. Door SOS Kinderdorpen veranderde mijn pad.”

Humu

Familie weer op de rit

Humu kreeg de kans deel te nemen aan het familieversterkende programma van SOS Kinderdorpen. Die kans greep ze met beide handen aan. Samen met SOS Kinderdorpen stelde ze een plan op om haar gezin weer op de reels te krijgen.

Het programma stond Humu bij op verschillende manieren – van het regelen van gezonde maaltijden tot trainingen over ouderlijke vaardigheden. Dat laatste zorgde ervoor dat de communicatie binnen haar gezin enorm verbeterde. Ze kregen steeds meer begrip voor elkaars situatie.

Een boost voor haar bedrijf

Naast het familieversterkende programma kreeg Humu steun van de Village Saving & Loan Association (VSLA): een leen- en spaarvereniging van de gemeenschap. Hierdoor kreeg haar bedrijf een boost en werd ze zelfs voorzitter van de VSLA. Nu volgt ze trainingen in leiderschap, basis Engels en rekenen.

“Ik kan met zekerheid zeggen dat ik het nu goed. Naast mij heeft SOS Kinderdorpen veel meer families in de gemeenschap bijgestaan in moeilijke tijden.”

Humu

Kinderen op weg naar succes

Humu’s dochter Hamidatu volgt met succes een opleiding als modeontwerpster. Ze streeft ernaar haar kennis om te zetten in de praktijk na het afronden van haar opleiding. Daarmee wil ze bijdragen aan het gezinsinkomen.

Dochter Aisha ontving steun om de opleiding als geneeskunde assistent te volgen. Ze haalde haar diploma en kreeg een baan. Als medicijnconsultent geeft ze voorlichting aan de gemeenschap over de gevaren van drugs. Haar plan is om een eigen farmaceutische winkel op te zetten. Daarvoor heeft ze al de nodige examens gedaan en is nu in afwachting van de resultaten.

“Ik leer mijn kinderen te focussen op hun school, en dat ze respect moeten hebben voor iedereen die ze tegenkomen.”

Humu

Humu’s zoon Desmond en twee kleinkinderen Mildred en Dickson doen alle drie hun best op school. Ook kreeg het gezin toegang tot gezondheidszorg na registratie bij het Nationale Ziektekostenverzekeringsstelsel.

Het was niet altijd makkelijk, maar na keihard werken, veel wilskracht en wat steun van SOS Kinderdorpen, lukte het Humu en haar kinderen om weer rechtop te staan.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.