Bescherming, onderdak en onderwijs voor migranten uit venezuela

SOS Kinderdorpen als één van de weinigen nog actief in Colombia

De benarde situatie van Venezolaanse migranten die in Colombia wonen, is met de uitbraak van het coronavirus verder verslechterd. Quarantaine voor migranten in Colombia betekent dat ze het dagelijkse inkomen verliezen dat ze hard nodig hebben om te kunnen overleven. En hoewel de grenzen tussen Colombia en Venezuela zijn gesloten, gaat de stroom migranten naar verluidt door: de reis gaat nu via illegale en gevaarlijkere routes.

SOS Kinderdorpen blijft zoeken naar innovatieve manieren om deze migranten te ondersteunen, zelfs onder de huidige moeilijke omstandigheden. Sinds mei 2019 leidt SOS Kinderdorpen Colombia een Venezolaans migrantenprogramma, waarbij steun wordt geboden aan migranten die op doorreis zijn en kwetsbare mensen in informele nederzettingen langs de migratieroute en grensgebieden van Venezuela, Colombia en Ecuador. Het project, gefinancierd door de European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO) en ondersteund door SOS Kinderdorpen Nederland, heeft in het afgelopen jaar meer dan 17.000 mensen geholpen; door kinderen en ouders bescherming, onderdak en onderwijs te bieden.

Kinderen zijn weer kind in onze kindvriendelijke ruimtes

Extra uitdagingen

De pandemie brengt met de lockdown en daaruit volgende bewegingsbeperkingen extra uitdagingen met het bieden van steun en diensten aan migranten in Colombia. Tegelijkertijd maken de beperkingen kinderen nog kwetsbaarder en is de kans groter dat ze te maken krijgen met geweld en misbruik. Om die reden heeft ons team van sociaal werkers, psychologen en opvoeders alternatieve en innovatieve manieren en hulpmiddelen ontwikkeld om de continuïteit van onze steun op het gebied van kinderbescherming, opvang en het programma ‘Onderwijs in noodsituaties’ te waarborgen.

Daarnaast wordt ook levensreddende hulp aan kinderen en families geboden door de distributie van voedsel- en hygiënepakketten. Verder verspreiden de teams leerwerkboeken en bieden ze telefonisch begeleiding bij het geven van thuisonderwijs en psychosociale ondersteuning. SOS Kinderdorpen is in Colombia één van de weinige organisaties die de activiteiten niet volledig heeft stopgezet. Het doel is om aanwezig te blijven en bij te dragen aan het welzijn van kinderen en families, totdat de normaliteit kan worden hersteld.

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.