55-jarig Jubileum SOS Kinderdorpen Nederland

Blijvende aandacht voor de kinderen die zonder familie of in een onveilige omgeving opgroeien

Vandaag, 24 november 2020 bestaat SOS Kinderdorpen Nederland 55 jaar. In de afgelopen decennia zijn, mede dankzij de steun van Nederlandse donateurs, ruim 4 miljoen kinderen en jongeren opgegroeid in een veilige en liefdevolle familie. Kijkend naar nu, hebben we in 2019 met specifieke Nederlandse giften ruim 119.000 kinderen verzekerd van een stevige familiebasis, en kinderen en jongeren met onderwijs- en jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s zicht gegeven op een zelfredzame toekomst. Een goed resultaat, maar we grijpen ons jubileum ook aan om aandacht te vragen voor de vele kinderen over de hele wereld die er nog steeds alleen voor staan.

“Wereldwijd groeit 1 op de 10 kinderen nog altijd op zonder familie of in een onveilige thuissituatie”, aldus Arian Buurman, algemeen directeur van SOS Kinderdorpen in Nederland. “En dat terwijl het een fundamenteel recht is van kinderen om op te groeien in een veilige en liefdevolle familie. Onderzoek toont bovendien aan dat een fijne kindertijd binnen een vertrouwde familiebasis van vitaal belang is voor de ontwikkeling van kinderen, zowel fysiek als cognitief.”

Familieliefde - SOS moeder Lucy met haar dochter Busi
De kracht van liefde

In de komende maanden vragen we dan ook extra aandacht voor ons werk, opdat nog meer mensen het doel steunen om kinderen de zo belangrijke familiebasis te geven. Want dat is hard nodig, nu meer dan ooit. Veel families zijn door de coronacrisis terug in de armoede gestort. SOS Kinderdorpen spant zich in 136 landen en gebieden met lokale collega’s in om te voorkomen dat families uiteenvallen en kinderen er alleen voor komen te staan.

Hoe heeft SOS Kinderdorpen zich over de jaren ontwikkeld?

Buurman is ondanks de uitdagingen van deze tijd positief gestemd: “SOS Kinderdorpen is een lerende organisatie die zich blijft ontwikkelen om het beter te doen voor kinderen en jongeren zonder familiebasis, ook tijdens crisissituaties. Onze manier van werken blijft dan ook evolueren. Naast de opvang in de kinderdorpen hebben we onze werkzaamheden over de jaren verbreed naar preventie met familieversterkende programma´s, naar jeugdwerkgelegenheidsprogramma’s, noodhulpinterventies en lobbyen we meer en meer om op te komen voor de rechten van onze doelgroep. Ook werken we vaker samen met andere kinderrechtenorganisaties om kracht en kennis te bundelen om duurzame steun te kunnen bieden. Zo kunnen we nog veel meer kinderen helpen. We hopen van harte dat er in toekomst een moment komt waarop onze organisatie niet meer nodig is.”

Meer nieuws lezen? Bekijk ons nieuwsoverzicht.

Geef kinderen een sterke familie

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.