Vragen over een kinderdorp sponsoren

Hier vind je antwoorden op veelgestelde vragen over het sponsoren van een kinderdorp:

Hoe kan ik sponsor worden van een kinderdorp?

Voor €20 per maand ben je dorpssponsor. Aanmelden kan door te bellen naar 020-303 2500. Geef hierbij aan dat je een kinderdorp wilt sponsoren, dan regelt ons serviceteam dit graag voor je. Met jouw steun zorgen we dat kinderen in nood een nieuw thuis krijgen in een SOS kinderdorp. Alvast bedankt!

Waarom zoeken jullie dorpsponsoren?

We willen dat zo veel mogelijk SOS kinderen opgroeien in liefdevolle families, met een moeder en broertjes en zusjes. Dat ze gezonde voeding, scholing, medische zorg en sociale begeleiding krijgen en in een goed onderhouden kinderdorp wonen. Door een dorp te sponsoren, bouw je een langetermijnrelatie op en krijg je meer inzicht in het dagelijkse leven van kinderen, families en hun leefomgeving. Onze sponsoren maken verschil in het leven van SOS kinderen.

Wat gebeurt er met mijn bijdrage als ik een kinderdorp sponsor?

Van iedere euro die je doneert, gaat ongeveer 80% naar het kinderdorp. De 20% die niet naar het dorp gaat wordt besteed aan overhead en het werven van fondsen, voor het realiseren van meer inkomsten waardoor we meer kinderen kunnen helpen. We streven altijd naar een bestedingspercentage van rond die 80%. Dit percentage kan fluctueren: het ene jaar valt het hoger uit dan het andere jaar. Dit heeft met meerdere factoren te maken zoals: de ontwikkeling in onze inkomsten, de ontwikkeling van de kosten van onze programma’s en de omvang van de bestedingen aan nieuwe programma’s.

  • De kinderen in het SOS kinderdorp: je bijdrage helpt ons hen structureel te voorzien van alles wat ze nodig hebben om veilig en liefdevol te kunnen opgroeien. Denk aan dagelijkse behoeften als gezonde voeding, onderwijs en medische zorg, maar ook sport en spel.
  • Het SOS kinderdorp dat je steunt: met jouw steun draag je bij aan de onderhoudskosten van het kinderdorp en alle bijbehorende faciliteiten, zoals de school en het medische en sociaal centrum.
  • De gemeenschap: je helpt kwetsbare families uit de directe omgeving van het kinderdorp dat je steunt. Zo zorg je ervoor dat nog meer kinderen kunnen opgroeien in een veilige buurt en voorkomen we samen dat er nog meer kinderen alleen voor komen te staan.

Hoe word ik op de hoogte gehouden over mijn SOS kinderdorp?

Twee keer per jaar ontvang je post vanuit het kinderdorp. Hierdoor weet je precies waar jouw bijdrage aan is besteed en blijf je op de hoogte van het reilen en zeilen in het dorp. Daarnaast kun je ons volgen via soskinderdorpen.nl, Facebook, Twitter, YouTube en onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief.

Eventuele vertraging van de update vanuit het kinderdorp

Normaal gesproken ontvang je in augustus/september een update uit het kinderdorp dat je sponsort. Helaas is het wegens Corona gerelateerde problemen voor sommige lokale kantoren nog steeds een uitdaging informatie te versturen.

Indien je begin oktober 2021 nog geen update hebt ontvangen, neem dan gerust contact met ons op via info@soskinderdorpen.nl. Dan vragen wij deze voor je op bij onze internationale organisatie in Wenen.

Laat het ons ook weten als je andere vragen hebt. 

Wij hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en dat je begrip hebt voor de situatie. Dank je wel!

Wij verwachten dat uiterlijk half februari 2021 alle updates uit alle landen zijn verstuurd. Indien je eind februari 2021 nog geen update hebt ontvangen, neem dan gerust contact met ons op via info@soskinderdorpen.nl. Dan vragen wij deze voor je op. Laat het ons ook weten als je andere vragen hebt.

Wij hopen je hiermee voldoende te hebben geïnformeerd en dat je begrip hebt voor de situatie. Dank je wel!

Kan ik met de SOS kinderen corresponderen?

Als dorpssponsor kun je niet met een specifiek kind corresponderen. De kinderen in het door jou gesponsorde kinderdorp vinden het (net als wij) altijd leuk om post te krijgen, dus als je een algemene kaart of brief wilt sturen, is deze altijd welkom! Een pakketje naar een SOS kinderdorp sturen kan ook. De kinderen vinden het heel leuk om een kleine verrassing te krijgen. Denk aan een kaart, kleurplaat, velletje stickers of ballonnen. Wel adviseren we je pakketjes bescheiden te houden. Zo voorkom je dat ze gestolen worden of beschadigd raken, of dat het kinderdorp nog invoerrechten moet betalen.

Tot welke leeftijd blijven kinderen in een kinderdorp wonen?

Er is geen specifieke leeftijdsgrens. Gewoonlijk blijven kinderen in het SOS kinderdorp tot ze in staat zijn om voor zichzelf te zorgen. Dat wil zeggen: totdat ze hun opleiding hebben afgerond en een baan hebben gevonden of in sommige gevallen totdat ze gaan trouwen. Dit is per land en vooral per kind verschillend.

Wat is de tijdsduur van mijn donateurschap?

Er is geen specifieke termijn. Je steunt het dorp zolang je wilt, maar wij hopen natuurlijk dat je voor altijd betrokken blijft bij ons werk!

Hoe kan ik mijn donateurschap opzeggen?

Bel naar 020-303 2500 en we maken het in orde voor je. We kunnen het donateurschap per direct stopzetten. Je kunt jouw donateurschap ook wijzigen.

Hoe weet ik zeker dat mijn gift goed terechtkomt?

SOS Kinderdorpen voldoet aan de eisen van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) voor verantwoorde fondsenwerving. Ook in 2018 bleven we met 17,8% wervingskosten (dat zijn de kosten die we maken voor fondsenwerving) ruim onder de norm van 25%. Wanneer je doneert, komt dus vrijwel je hele donatie ten goede aan de kinderen die het zo hard nodig hebben.

Zijn mijn giften fiscaal aftrekbaar?

Ja, je bijdrage is volledig aftrekbaar van de belasting als je een schenkingsovereenkomst laat opmaken. Dat kun je eenvoudig en zonder tussenkomst van een notaris regelen.

Kan ik samen met iemand een kinderdorp sponsoren?

Ja, je kunt samen met anderen een kinderdorp sponsoren. Eén persoon is dan onze contactpersoon en hij of zij ontvangt alle correspondentie. Je kunt er ook voor kiezen een dorp te sponsoren voor iemand anders. Neem daarvoor contact met ons op via 020-303 2500.

Sorry

De versie van de browser die je gebruikt is verouderd en wordt niet ondersteund.
Upgrade je browser om de website optimaal te gebruiken.