Skip to main content

Wetenschappelijk onderzoek

Familieliefde zorgt voor betere groei van de hersenen van een kind en vergroot de kans op een goede toekomst. Diverse wetenschappelijke onderzoeken* en ervaringen van SOS moeders tonen aan dat kinderen die zonder familieliefde opgroeien ernstige schade kunnen oplopen. Af en toe een kus of knuffel, dat vinden we toch eigenlijk heel gewoon? Maar er zijn nog altijd veel te veel kinderen die dat dagelijks missen. De impact die dit heeft, is merkbaar op zowel cognitief, fysiek als emotioneel niveau.

Hersenscans

Een hersenscan laat duidelijk zien wat het hebben van wel of geen (moeder)liefde doet bij een kind. In de Verenigde Staten werd van twee driejarigen een scan gemaakt, waarvan van één van beide kinderen bij de onderzoekers "extreme verwaarlozing" bekend was. Op deze scan is een groot verschil te zien in grootte van het hoofd en de herseninhoud. Dit onderzoek, en ook andere, laat zien wat de gevolgen zijn voor een kind als het mishandeld, misbruikt of genegeerd is in de eerste jaren van zijn jonge leven. De kans is groot dat dit kind:

  • minder intelligent zal zijn;
  • minder sociale capaciteiten ontwikkeld;
  • sneller mentale en fysieke gezondheidsproblemen krijgt (o.a. groeiachterstand en gedragsproblemen).

hersen-verschil-familieliefde_3.png

Zonder versus Met

Gelukkig heeft onderzoek ook uitgewezen dat als een kind weer liefde krijgt, deze negatieve ontwikkeling doorbroken wordt. Letterlijk en figuurlijk gaan kinderen weer groeien.

icon-zonder-liefde.png  Zonder familieliefde

icon-bord-zwart.png                 Leerproblemen

icon-gebroken-hart.png                Moeite met liefdevolle relaties

icon-conflict.png                Meer kans op drugsverslaving en geweldsmisdrijven

icon-met-liefde.png  Met familieliefde

icon-bord-wit.png                 Mogelijkheid om goed onderwijs te volgen

icon-familie.png                 Een veilig en liefdevol thuis

icon-liefde.png                 Kansrijke toekomst