Skip to main content

HET VERHAAL VAN MOUNA

Verwaarloosd en helemaal alleen

Toen wij Mouna voor het eerst zagen was ze 2 jaar en leefde ze op straat. Verlaten. Alleen. Geen mama. Geen papa. Geen thuis. En geen toekomst.

Een nieuwe familie
Mouna groeit hierna op in een SOS kinderdorp in Oeganda. Ondanks haar nare verleden is Mouna een gezonde, vrolijke peuter die vertrouwen krijgt in de mensen om haar heen en zich open stelt voor de andere kinderen in het kinderdorp. Ze voelt zich erg op haar gemak bij haar SOS moeder en ontwikkelt zich goed.

Naar school
Als 4-jarige begint Mouna met school. Ze zit dan in de klas bij Juf Noreen. In het begin is ze nog wat verlegen maar dat is al snel over. Ze doet het zo goed! Ook Juf Noreen is erg tevreden. Nu Mouna wat ouder is, is leraar Godfrey haar favoriete leraar. Hij legt dingen goed en veel uit. Wiskunde gaat haar goed af maar ‘social studies’ niet. Mama Alice helpt haar daarom met haar huiswerk.

Mouna toen en nu SOS Kinderdorpen
Mouna op school SOS Kinderdorpen

 

"Ze behoort tot de tien beste leerlingen van de klas. Mouna is sociaal en werkt goed samen met anderen. Ze deelt wat ze heeft met anderen, ook speelgoed. Ze is leergierig en goed in wiskunde en Engels." - SOS leraar Godfrey

 

Mouna met Mama Alice SOS Kinderdorpen

 

"Mouna is zorgzaam, houdt ervan om mensen te helpen, houdt van kinderen en is beleefd en bescheiden. Mouna is altijd degene die haar hulp aanbiedt als iemand hard bezig is met iets." - SOS mama Alice

 

Toekomstdromen

Mouna woont nu al weer jaren in het kinderdorp. Het gaat heel goed haar. Op school gaat het steeds beter. Ze speelt heel graag met haar SOS broertjes, zusjes en vriendjes.

Mouna: “Voetbal en korfbal zijn mijn favoriete sporten, maar muziek maken en dansen vind ik ook erg leuk! En later wil ik verpleegster worden! Want ik wil mensen helpen die ziek zijn en hulp nodig hebben. Op een dag wil ook graag een groot huis hebben. Die hang ik dan helemaal vol met foto’s van vriendinnen en familie. Mijn vriendinnen zijn heel belangrijk. Want samen plezier maken is een van mijn favoriete bezigheden. Daarom ga ik als ik vrij ben lekker spelen met mijn beste vriendinnen."

Juf Noreen over Mouna:

Mouna's beste vriendin is Nancy: "In de klas helpt Mouna mij als ik iets niet snap. Ze zorgt ervoor dat ik me gelukkig voel, ze kan me laten lachen want Mouna maakt vaak grapjes. Ze doet dan alsof ze huilt om iets, maar dan kijkt ze op en lacht hardop. We vinden het leuk om samen te zingen en te dansen en bedenken mooie danspasjes. Ook klapspelletjes zijn leuk om te doen."

Mouna en Nancy SOS Kinderdorpen

De impact van familieliefde: kijk zelf hoe het nu met Mouna gaat!

Mouna is inmiddels twaalf jaar oud.

Een vrolijke en sociale meid, die het naar haar zin heeft in het kinderdorp. Hoewel ze sommige dingen ook behoorlijk ‘boring’ vindt. Opruimen bijvoorbeeld. Haar moeder helpen met koken vindt ze dan wel weer erg leuk. Het laat zien dat kinderen in kinderdorpen zijn als elk kind in die leeftijd: een beetje tegendraads en bezig een eigen willetje te ontwikkelen. 

Mouna heeft vijf broers en twee zussen. Nancy is niet alleen haar zus, maar ook haar beste vriendin. Net als Sunny, haar schoolvriendinnetje. “We hebben samen heel veel lol, moeten om hetzelfde lachen. En we kletsen het liefst de hele dag. Ik speel heel veel met haar, en touwtje springen vinden we het leukst. Als ik boos of verdrietig ben, dan kan ik altijd bij Sunny terecht.”

Ontwikkeld
Ook op school gaat het goed. Haar moeder Alice vertelt: “Ze hoort bij de besten van haar klas. Ze is echt een intelligent meisje, dat niet bang is om zichzelf uit te spreken over zaken.” 

Mouna: “Mijn favoriete vakken zijn Engels en (sociale) wetenschap. Wiskunde vind ik niet zo leuk. Ik wil nog steeds graag verpleegster worden. Of lerares. Nouja, ik weet het toch nog niet helemaal zeker.”

Mouna en familie SOS Kinderdorpen Mouna 12 jaar SOS Kinderdorpen

Het verhaal van Mouna laat zien dat ook jij kinderen kunt helpen.

Voor nog geen euro per dag geef je een kind als Mouna een liefdevolle familie. Met een moeder en broertjes en zusjes.

Sponsor je eigen SOS kind!

Met het sponsoren van een kind begint een bijzonder avontuur. Je verrijkt niet alleen de wereld van je SOS kind, maar hij of zij ook dat van jou.

  • Voor €25,- per maand verander je het leven van een kind.
  • Jouw bijdrage gaat volledig (100%) en direct naar het SOS kind en zijn of haar omgeving Je bouwt een bijzondere band op met jouw SOS kind en je kunt met hem of haar per post communiceren

Ja, ik sponsor een kind