Skip to main content

VLUCHTELINGENCRISIS

Iedereen kent de schrijnende beelden uit het nieuws van gevluchte families en kinderen. De wanhoop, hekken, kou en modder. Dankzij de hulp van onze donateurs helpen we deze kinderen en families tijdens hun barre tocht naar een betere toekomst. Help de gevluchte kinderen en families direct.

vluchtelingencrisis-sos-kinderdorpen.jpg

Foto: SOS collega Katerina Ilievska vanuit het vluchtelingencentrum Vinojug, Gevgelija in Macedonië: "In de grote groep mensen zie ik een jonge moeder lopen. Ze neemt kleine, zware passen en draagt een baby. Vera ziet de moeder en strekt haar armen naar haar uit. Zonder een seconde na te denken, legt de moeder haar baby in Vera’s armen. Direct vallen haar armen als lood naar beneden, te moe om zelfs nog maar de fles water te kunnen dragen."  Lees het hele verhaal van baby Ali.

 

De voortslepende brute burgeroorlog in Syrië en conflicten in andere landen in die regio hebben geleid tot een ongekende vluchtelingenstroom naar landen in de EU. Meer dan 60 miljoen mensen zijn op de vlucht, de helft van hen zijn kinderen. 1.2 miljoen mensen hebben asiel aangevraagd in 2016, waaronder ruim 386.000 kinderen.

Een reis die geen enkel kind zou moeten maken
De reis die de vluchtelingenkinderen ondernemen is gevaarlijk en traumatisch, aankomst op hun bestemming onzeker. Het af en aan sluiten van grenzen, waardoor vluchtelingen vast komen te zitten, zorgen voor mensonterende situaties. Hierbij worden de rechten van vluchtelingen kinderen als vastgelegd in de VN Conventie voor de Rechten van het Kind - waaronder het recht op bescherming, zorg, onderdak en onderwijs- veelal geschonden.

Ketting van hoop
Door onze aanwezigheid in Syrië, de omringende landen, de landen waar vluchtelingen doorheen reizen en bij aankomst op hun bestemming, vormt SOS Kinderdorpen een ketting van hoop. Hoop voor de kinderen. Op veiligheid, bescherming en liefdevolle zorg.

stippellijn-grijs-horizontaal_1.png
‘Toen mij werd verteld dat mijn kinderen nog leefden en er een mogelijkheid was ze te zoeken in de tijdelijke opvang van SOS Kinderdorpen, begon mijn hart weer te kloppen. Het was of iemand het mij makkelijker maakte om te ademen.’ - Een Syrische moeder die drie maanden lang op zoek was naar haar kinderen.
stippellijn-grijs-horizontaal_1.png

Help gevluchte kinderen en families nu. Geef aan het noodfonds zodat we altijd kunnen blijven helpen in de gebieden waar dit heel hard nodig is.

Ja, ik help kinderen in nood

 

Dit doen we dankzij donaties

Hieronder een aantal voorbeelden van onze noodhulp kindvluchtelingen en families:

vluchteling syrie sos kinderdorpen.png


vluchteling libanon sos kinderdorpen.png


vluchtelingen europa sos kinderdorpen.png

Syrië
 

 • Tijdelijke opvangcentra voor kinderen die ouders zijn verloren of kwijtgeraakt

 • Kindvriendelijke ruimtes 

 • Voeding, kleding en medicijnen


 

Libanon

 • Tijdelijke opvangcentra – zorg en hulp bij traumaverwerking

 • Empowerment – advies en beroepstrainingen voor moeders

 • Humanitaire hulp – voedselpakketten en hygiëne kits voor kwetsbare families
   

 

Doorreislanden en landen van bestemming

 • Onderdak en zorg voor alleenreizende kinderen in kinderdorpen in Italië, Finland, Estland, Duitsland en Oostenrijk.

 • Kindvriendelijke ruimtes in Servië en Macedonië

 • Verwarmd centrum voor kinderen en vrouwen In Tabanovce, op de grens van Macedonië en Servie 

 • Voeding voor ondervoede kinderen

 • Kleding, hygiëne kits, babypakketten en andere non food items

stippellijn-grijs-horizontaal_1.png
"We mogen niet wegkijken, het beschermen van deze kinderen moet prioriteit zijn. Wij roepen de autoriteiten op hun belofte hierover dan ook na te komen.” - Andreas Papp, SOS International Director of Emergency Response.
stippellijn-grijs-horizontaal_1.png
 

Help gevluchte kinderen nu

vluchtelingen_macedonie_moederkind_donatieform.jpg

Tienduizenden kinderen zijn al maanden te voet onderweg. Soms zelfs helemaal alleen, zonder ouders. Een traumatische reis, met een onzekere bestemming. Kinderen lijden zichtbaar door alle ellende, uitputting en angst.

Deze kinderen hebben de veiligheid van een familie nodig. Help kindvluchtelingen nu!

Ja, ik help de kindvluchtelingen