Noodhulp bij hongersnood in Afrika

Begin februari 2017 riep de Verenigde Naties de hongersnood uit in Zuid-Soedan. De extreme droogte leidt tot mislukking van de oogsten én de burgeroorlog resulteert in voedselschaarste en stijgende voedselprijzen. Helaas is Zuid-Soedan slechts één van de vele landen in Afrika waar kinderen honger lijden als gevolg van de ergste droogte in 35 jaar. Ook in Ethiopië en Malawi leven de inwoners in een zorgwekkende situatie. Ruim 10 miljoen mensen lijden honger en 400.000 kinderen zijn ernstig ondervoed. Daarom bieden we vanuit onze bestaande programma’s in deze landen direct levensreddende voedselhulp aan kinderen en families.

Baby Mya uit afrika

Stop hongersnood in Afrika en help kinderen als Mya

Mya is drie maanden oud en is er erg slecht aan toe. Extreme droogte teistert families en kinderen in Oost-Afrika. Zij hebben al weken geen echte maaltijd meer gegeten. Kinderen zijn verzwakt en ondervoed. Zonder voedselhulp maken zij geen schijn van kans. Help nu en doneer of start een eigen actie.

Hoe helpen we kinderen in hongersnood?

SOS Kinderdorpen werkt al meer dan 30 jaar in Zuid-Soedan, Ethiopië en Malawi. Vanuit onze bestaande voorzieningen helpen we kinderen in hongersnood.

Situatie in Zuid-Soedan

Als gevolg van droogte en aanhoudende gewelddadigheden van rebellen verkeren de inwoners van het Afrikaanse Zuid-Soedan in een uiterst zorgwekkende situatie. Bijna de helft van de 12 miljoen inwoners wordt geteisterd door honger. De Verenigde Naties stellen dat 270.000 kinderen ernstig ondervoed zijn. In Juba, de hoofdstad van Zuid-Soedan, bieden SOS collega’s ter plaatse noodhulp aan kwetsbare kinderen en hun familieleden. 

Wat voor noodhulp biedt SOS Kinderdorpen in Zuid-Soedan?

 • Voedsel en drinkwater: uitdelen van eten en drinken aan de 600 kinderen en hun familie.
 • Onderwijs: we zorgen dat 140 kinderen naar school kunnen blijven gaan. “Doordat ouders niet meer in staat zijn om schoolgeld en uniformen te betalen schiet SOS te hulp. Zij moeten kiezen tussen educatie en primaire levensbehoeften”, aldus Alberto Fait, Project Coördinator van SOS Kinderdorpen in Zuid-Soedan.
 • Medische zorg: identificeren ondervoede kinderen en doorverwijzen naar gespecialiseerde zorgorganisaties.


Situatie in Malawi

Al in 2016 riep de overheid in Malawi de noodtoestand uit als gevolg van de aanhoudende droogte. Ruim 2,8 miljoen Malawiërs hebben te kampen met voedselonzekerheid. Vanuit onze bestaande locaties in Afrika biedt SOS Kinderdorpen noodhulp aan getroffen gemeenschappen

Wat voor noodhulp biedt SOS Kinderdorpen in Malawi?

 • Verzorgen van schoolmaaltijden voor kinderen in 85 lokale kinderopvangcentra.
 • Voedselhulp, waaronder verrijkte voedingssupplementen voor kinderen onder de vijf jaar, mensen die leven met hiv en chronische ziekte, en andere kwetsbare groepen zoals moeders die borstvoeding geven.
 • SOS Kinderdorpen zorgt ervoor dat 10.000 kinderen en hun 3.500 ouders dagelijks een maaltijd krijgen.


Situatie in Ethiopië

In Ethiopië leeft 85% van de meer dan 90 miljoen inwoners van de landbouw. Door beperkte regenval in de afgelopen twee jaar lijden 10 miljoen mensen honger en zijn ruim 400.000 kinderen ernstig ondervoed. Noodhulp in Afrika is acuut nodig. 

Wat voor noodhulp biedt SOS Kinderdorpen in Ethiopië?

 • In drie gemeenschappen biedt SOS Kinderdorpen voedselhulp aan kwetsbare kinderen en vrouwen.
 • Distributie van schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen voor kwetsbare kinderen, zwangere vrouwen en moeder die borstvoeding geven.
 • Medische zorg voor ondervoede kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen met zuigelingen.
 • Voor de lange termijn is SOS gestart met een project om gemeenschappen veerkrachtiger te maken en hen voor te bereiden op toekomstige milieurampen, zoals droogte.
 • Noodopvang van kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Hongersnood Afrika pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Noodhulp / Hongersnood Afrika mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */