Veel gestelde vragen Damascus, Syrië

Wat is er gebeurd in Damascus?

Dinsdag zijn de kinderen en medewerkers van SOS kinderdorp Damascus geëvacueerd na de inslag van twee mortiergranaten. Alle 156 kinderen en 46 medewerkers van het kinderdorp zijn ongedeerd gebleven en overgebracht naar een veilige locatie. 
Update 25 oktober 2016: SOS families weer terug in kinderdorp Damascus, Syrië

Waar zijn de kinderen en medewerkers nu?

Om de veiligheid van de medewerkers en kinderen in Damascus te garanderen is aan ons niet verteld waar ze verblijven, we kunnen alleen vertellen dat ze veilig en ongedeerd zijn. En dat is voor nu het belangrijkste.

Hoe ernstig is het kinderdorp in Damascus beschadigd?

Hoe erg de schade is in het kinderdorp in Damascus, kunnen we nog niet zeggen, ook niet of de kinderen en medewerkers terug kunnen keren op korte termijn.

Wat is jullie reactie?

Wij zijn diep bedroefd dat in Damascus de gevechten zijn geïntensiveerd en dat daardoor twee mortiergranaten het SOS kinderdorp in Damascus hebben geraakt. We doen er alles aan om de veiligheid van de SOS kinderen en onze medewerkers te garanderen. Én we dringen er bij alle partijen op aan dit geweld te beëindigen.

Was er niet eerder al een kinderdorp geëvacueerd in Syrië?

Ja, in 2012 zijn alle SOS families uit Aleppo al geëvacueerd naar SOS kinderdorp Damascus. Door de ligging van het kinderdorp in Aleppo - middenin de vuurlinie - was de veiligheid van de SOS kinderen en moeders niet meer te garanderen. Tot de evacuatie van vandaag woonden alle SOS families samen in het kinderdorp in Damascus.  

Kan SOS Kinderdorpen wel werken in Syrië?

Hoewel het kinderdorp in Aleppo is geëvacueerd, is de organisatie daar nog steeds actief. Met een noodhulpprogramma zorgen medewerkers van SOS Kinderdorpen in Aleppo ervoor dat dagelijks 25.000 kinderen en hun familie een maaltijd krijgen. Daarnaast worden drinkwater en medische zorg verstrekt en wil de internationale kinderhulporganisatie Kinderdorpen tijdelijke klassen opzetten voor ten minste 600 kinderen in de leeftijd van vijf tot 12 jaar. 

Werkt SOS Kinderdorpen met partijen samen?

In Aleppo werkt SOS Kinderdorpen nauw samen met de Syrische Rode Halve Maan, de zustervereniging van het Nederlandse Rode Kruis.

Wat is de reactie van jullie, SOS Kinderdorpen Nederland?

Wij veroordelen elke aanval op humanitaire hulpverleners. Wij dringen er bij alle partijen in het conflict in Syrië op aan om het internationaal humanitair recht te respecteren. Met gevaar voor eigen leven zetten mijn collega’s zich iedere dag in om kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren een nieuw thuis te geven in het kinderdorp en om ontheemde families te helpen. Daarvoor is moed en wilskracht nodig, maar vooral een veilige plek om die hulp te kunnen geven.

Wat doen jullie in Syrië?

We hadden twee kinderdorpen: een in Damascus en een in Aleppo. Door de oorlog zijn de SOS families (SOS moeders met SOS kinderen) geëvacueerd uit Aleppo en naar Damascus gebracht. 

Onze Syrische collega’s riskeren dagelijks hun leven om zoveel mogelijk kinderen en hun families te kunnen helpen. 

Het noodhulpprogramma van SOS Kinderdorpen in Syrië heeft als doel om (eind 2016) in totaal 5.000 kwetsbare families die op de vlucht zijn te bereiken. Het gaat om  25.000 kinderen en hun familie. Het programma zal bestaan uit:
 

 • Tijdelijke schuilplaatsen: Op vier locaties (Damascus, Tartous; Aleppo en Homs)  tijdelijke schuilplaatsen voor kinderen die de zorg van hun ouders hebben verloren. Hier bieden we onderwijsondersteuning, medische zorg, voeding, psychologische hulp en bescherming aan circa 1.000 kinderen voor een periode van een jaar. 

 • Kindvriendelijke ruimtes op 4 locaties: Deze ruimtes bieden een veilige omgeving voor de kwetsbare en ontheemde kinderen. Zo willen we het sociale welzijn van 10.000 kinderen verbeteren voor een periode van een jaar. 

 • Voedselhulp programma: Met het verspreiden van voedselpakketten focussen we ons op kinderen. We verwachten 5.000 families (25.000 individuelen, inclusief 15.000 kinderen) te bereiken. De komende maanden gaan we ook pakketten uitdelen in Aleppo, Homs, Lattakia en het Tartous kustgebied. Ieder pakket voorziet een huishouden van voedsel voor tenminste twee maanden. 

Wat SOS Kinderdorpen Syrië heeft bereikt (cijfers van half september)

In Aleppo
Het noodhulpprogramma van SOS Kinderdorpen in Aleppo heeft als doel om (eind 2016) in totaal 5.000 kwetsbare families die op de vlucht zijn te bereiken en hen te voorzien van voedsel, water, medicijnen en hygiëne pakketten. Het gaat om  25.000 kinderen en hun families.

Voedsel

 • In samenwerking met de Syrische Arabische Rode Halve Maan (SARC) voorziet SOS Kinderdorpen 2.400 ontheemde gezinnen - ongeveer 12.000 mensen - dagelijks van maaltijden. 

 • 1100 food kits zijn verdeeld. Met deze kits kan een gemiddeld gezin één maand overleven. In de food kit zit pasta, melk en andere producten.

Water

 • 380 gezinnen - bijna 2.000 mensen – die in de buurt wonen van het SOS Kinderdorpen voorraadcentrum in Aleppo ontvangen iedere dag schoon drinkwater.

 • SOS Kinderdorpen wil meer mensen voorzien van drinkwater. We streven ernaar om het aantal dat we bereiken met schoon drinkwater te verhogen naar  7000 mensen. Dit aantal wil SOS bereiken door de inzet van vrachtwagens en opslagtanks waardoor we de gemeenschap in kunnen.

Medische zorg en voorlichting over gezondheid en hygiëne

 • Momenteel is er één arts actief binnen het noodhulpprogramma. Er zijn plannen om nog twee artsen aan het team toe te voegen om zorg te bieden aan kinderen en gezinnen.

 • 300 kinderen ontvangen elementaire / basis medische controles en medicijnen

 • 890 vrouwen hebben deelgenomen aan een training over het belang van goede de gezondheidszorg.

 • Vier kinderen met een ernstige medische aandoening zijn doorverwezen naar medische voorzieningen voor gespecialiseerde zorg, en een gehandicapt kind heeft een rolstoel gekregen. 

 • Meer dan 1.110 hygiënekits zijn verdeeld. Met deze hygiënekit kan een gemiddeld gezin één maand vooruit. In de kit zit zeep, tandpasta, waspoeder en aanverwante producten.

Moederschap en kind zorg

 • Meer dan 100 baby's kits zijn uitgedeeld aan gezinnen in nood. In de kit zit een deken, kleding en andere benodigdheden

 • Meer dan 250 blikken met babymelk zijn uitgedeeld en 250 flesjes. En ten minste 360 pakken met luiers (elk pak bevat 25 luiers) zijn uitgedeeld.

Onderwijs

 • Doel: Het verstrekken van tijdelijke klassen voor ten minste 600 kinderen in de leeftijd 5-12, die ontheemd zijn of waarvan de scholen zijn gesloten

 • Begin oktober start het emergency repsonse team van SOS met het uitdelen van winterkleding. 
In Damascus

Ondanks de oorlog blijft SOS Kinderdorpen Syrië een veilig thuis bieden aan kinderen die de zorg van hun ouders zijn verloren en aan kwetsbare families. Dat doen we al 30 jaar en dat blijven we doen. In april werden 24 kinderen verplaatst van Aleppo naar Damascus toen het interim-zorgcentrum en de kinderen vriendelijke ruimte om veiligheidsredenen werden gesloten.

SOS Kinderdorpen programma’s in Damascus 

 • SOS kinderdorp Qodsaya: 146 kinderen

 • Jeugd voorzieningen (Qodsaya voor vrouwen, Sahnaya voor mannen): 46 jongeren

 • Familieversterkende programma: 341 families

 • Interim zorgcentra (ICC) in Sabourah en Qura Al Assad (landelijk Damascus): 243 kinderen

 • Momenteel loopt er een assessment om te inventariseren op welke twee locaties  nieuwe kindvriendelijke ruimtes (CFSs) voor kwetsbare en ontheemde kinderen geopend zullen worden. De Kafar Souse en Dwelaa CFSs werden in maart gesloten toen de samenwerkingsverbanden om deze centra te managen afliepen.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Veel gestelde vragen Damascus, Syrie pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Noodhulp Syrië / Veel gestelde vragen Damascus, Syrie mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */