Traumaspecialist Paul Boyle vertelt

“Syrische kinderen kennen enkel oorlog, conflict, dood en verwoesting”

“Veel noodsituaties in de wereld zijn eindig – de nood komt en gaat ook weer. In Syrië lijkt er echter geen einde te zijn.” Boyle, traumaspecialist.

Paul Boyle is traumaspecialist en vertelt over zijn ervaringen in Syrië. Boyle: “Oorlogstrauma wordt gezien als één van de ergste vormen van trauma, daar de gevaren ervan nooit verdwijnen. Kinderen gaan het abnormale als normaal zien en het normale als abnormaal. Ze weten ook niet beter: ze groeien op in oorlog en conflict. En de kans is groot dat ze opgroeien om deel te nemen aan de voortdurende oorlog. Deze situatie zie je bijvoorbeeld bij Palestijnse kinderen. Syrische kinderen die nu opgroeien, kennen niets anders dan oorlog, conflict, dood en verwoesting. Je begrijpt dat dit hun kijk op de wereld ernstig kan beïnvloeden.”

De gevolgen van continue angst en opgroeien in verwoesting

“Er is niemand die harder wordt geraakt door oorlog dan een kind. Een kinderbrein gaat in conflictsituaties automatisch in de ‘gevaar en angst’ modus. Opgroeien in deze verwoestende omstandigheden maakt dat de geleden -mentale- schade vaak moeilijk omkeerbaar is. Concentratieproblemen met slechte schoolprestaties als gevolg, het onvermogen om (volwassenen) te vertrouwen en vriendjes te maken, verslavingen,  emotionele stoornissen die leiden tot woede, depressie, geweld of jezelf verminken: het is slechts een greep uit de gevolgen die oorlog op kinderen heeft.”

“Het is om die reden van groot belang dat hulpverleners begrijpen welke effecten trauma op kinderen en ook op henzelf heeft. En ze te trainen hoe hier mee om te gaan. De manier waarop een kind denkt, reageert en zich gedraagt is behoorlijk anders dan van een kind die niet is blootgesteld aan oorlog en conflicten. Je ziet een kind dat zich agressief gedraagt, schreeuwt of op een andere negatieve manier om aandacht vraagt; een kind dat zich misdraagt. Echter, dit gaat niet om kinderen die zich misdragen, maar om kinderen die mentaal en emotioneel verward zijn, sociaal niet vaardig. Met hun gedrag zoeken ze aandacht, zorg, liefde. En dat moeten we ze ook geven in plaats van ze te straffen voor hun ‘ongepaste’ gedrag.”


Traumaspecialist Paul Boyle

Over Paul Boyle, traumaspecialist

Paul Boyle trainde over de jaren meer dan 2.000 SOS moeders en - medewerkers hoe goed om te gaan met getraumatiseerde kinderen. Recent bezocht hij de SOS programma’s in Syrië, Libanon en de Centraal Afrikaanse republiek en gaf hij workshops over het te boven komen van trauma.SOS Syrië: ongekende hoeveelheid liefde, zorg en energie

“Ik was erg onder de indruk van het werk van SOS Kinderdorpen in Syrië. Het is ongelofelijk hoeveel liefde en zorg het SOS team geeft aan deze kwetsbare kinderen, aan de getroffen families. Hoe ze hen helpen hun trauma’s te verwerken, ze hoop geven. In hun faciliteiten in Damascus nemen ze kinderen op die hun familie kwijt zijn of op straat leven. Ze hebben een team in Aleppo die kinderen en families noodhulp bieden. Met gevaar voor eigen leven. Ze richten zich volledig op de behoeften van kinderen en doen wat ze kunnen ondanks de gevaren en uitdagingen. Wat me direct opviel was de mentale en psychische gezondheid van het team: het ging goed met ze. Ik heb zelden zulke energie en dynamiek gezien. Maar het meest onder de indruk was ik van al het goeds dat zij brengen door de kinderen liefde, zorg en respect te geven.”

Het opzetten van een specifiek traumacentrum door SOS Kinderdorpen waar ze kinderen kunnen helpen met het overkomen van hun trauma’s, is naar mijn idee noodzakelijk. Waar doctoren, zusters, docenten en hulpverleners die met deze kinderen werken, getraind kunnen worden. Opdat deze zeer kwetsbare kinderen op de best mogelijke manier geholpen kunnen worden.

Lees meer over onze hulp in Syrië

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Traumaspecialist Paul Boyle vertelt pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Noodhulp Syrië / Traumaspecialist Paul Boyle vertelt mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */