SOS Kinderdorpen voor Madaya

SOS Kinderdorpen was donderdag 14 januari 2016 de enige hulporganisatie die toegang kreeg tot de belegerde stad Madaya. Abeer Pamuk, communicatie adviseur SOS Syrië: “We kregen toegang omdat we geen onderdeel uitmaakten van een konvooi en de stad binnen gingen om situatie te beoordelen; welke kinderen zijn in extreem gevaar, zijn er kinderen die er alleen voor staan. Andere hulporganisaties werden tegengehouden, omdat hetzelfde aantal vrachtwagens met hulpgoederen op dezelfde tijd voor de poorten van Madaya, Kafraya en Foa moeten staan.” Het is slechts één van de voorwaarden waaraan hulporganisaties moeten voldoen om hulp te kunnen leveren in de door de regering of rebellen gecontroleerde steden: ze moeten tegelijkertijd even veel  van dezelfde goederen ontvangen.

Meer uitdagingen
Naast deze voorwaarden zijn er nog andere uitdagingen. “We hebben geen tijd te verliezen, werken goed en op hoog niveau samen met andere hulporganisaties als het Syrisch Arabische Rode Kruis (SARC), het Internationale Rode Kruis (IRC) en de Verenigde Naties (VN) maar het is moeilijk om op de korte termijn toestemming van regering en/of  rebellen te krijgen om alleen al de belegerde steden binnen te komen. Laat staan om de goederen af te leveren of –alleen gelaten- kinderen in nood te helpen en mogelijk te evacueren.”

SOS richt zich op kinderen
SOS Kinderdorpen richt zich met haar hulp op verweesde of van hun familie gescheiden kinderen en kinderen in acute nood, door ze voedsel, (medische) zorg en veiligheid te bieden in één van onze SOS Child Care Centra in -landelijk- Damascus. Daarnaast zorgen we voor melk voor de kinderen die in Madaya blijven. De Verenigde Naties en andere hulporganisaties zorgen voor de aanlevering van de mede door SOS Kinderdorpen aangeboden voedselpakketten, medische hulp en andere non-food items.
We zijn op dit moment druk met de benodigde voorbereidingen om de kinderen te kunnen evacueren en we in samenwerking met de andere hulporganisaties bereiden we onze acties voor de komende dagen voor.

Situatie sinds toegang eerste hulpkonvooien
Pamuk: “Sinds de eerste hulpkonvooien Madaya binnen mochten gaan, is de situatie ietsjes verbeterd. Sommige mensen in de huizen die ik bezocht, waren rijst aan het koken. Maar ze zijn erg voorzichtig. Durven niet veel te eten uit angst dat het voedsel dat ze hebben ontvangen op gaat en ze daarna niets meer ontvangen. Een ander probleem is dat mensen die ernstige honger hebben geleden, niet goed meer kunnen eten. Hun lichaam is niet meer aan normaal voedsel gewend. Ik ontmoette een man die tien dagen helemaal niets had binnengekregen; hij kon niet meer eten en zal waarschijnlijk snel sterven. Alleen met onze hulp kunnen de mensen in Madaya en andere belegerde steden overleven. Voedsel en medische hulp is wat ze het meest nodig hebben.”

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS Kinderdorpen voor Madaya pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Noodhulp Syrië / SOS Kinderdorpen voor Madaya mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */