Salma's kinderen kennen alleen oorlog

Een jaar of vier geleden, woonde Salma (21), geboren en getogen in het oude deel van Aleppo, Syrië nog samen met haar man en haar oudste dochter Nadine in haar geboortegebied. Haar echtgenoot was zanger en de hoofdkostwinner van dit jonge gezin. “Ik kan me nog goed herinneren dat we in de winter met z’n allen om de straalkachel zaten. We vonden het heerlijk om vanuit ons warme huis naar de sneeuw te kijken. Ik hoor mijn man nog zingen voor ons dochtertje. Wat was het leven toen leuk.”
 
Oorlogskinderen
Maar in 2013 toen het gewapende geweld in de oude stad begon toe te nemen, besloot de familie te verhuizen naar een veiligere plek buiten de stad. Net op tijd, want niet lang na de verhuizing viel er een bom op hun huis die alles vernietigde.
Het duurde niet lang voordat ook daar het geweld binnendrong. De bombardementen hielden aan en de situatie werd steeds grimmiger en gevaarlijker. Zo gevaarlijk dat in 2014 Salma’s man blijvend invalide werd nadat hij in zijn been werd geraakte door een granaat
Op dat moment was Salma zwanger van haar tweede kindje. “Het was heel moeilijk voor mij om voor een klein meisje en een invalide man te zorgen tijdens mijn zwangerschap. Ik had ook niemand in de buurt die mij kon helpen omdat we beiden geen contact meer met onze families hadden vanwege de oorlog. Wat ik zeker weet is dat mijn twee broers zijn omgekomen.”
 
Salma’s kinderen weten niet beter dan dat het oorlog is – ze hebben hun hele leven in oorlogsgebied gewoond. Mijn kleintjes leven altijd in angst, zijn doorlopend  bang om het huis te verlaten vanwege het oorlogsgevaar.  Salma: “Mijn kinderen zien dingen die kinderen nooit mogen zien. Beelden van dode en gewonde mensen zijn voor hun dagelijkse kost. Dat breekt mijn hart.”
 
Wanhoop nabij
Begin 2016 werd Salma zwanger van haar derde kind. De laatste twee maanden van haar zwangerschap waren extreem heftig haar leefomgeving nog meer onder vuur kwam te liggen. Kleding, voedsel en babymelk was niet meer te krijgen. Salma en haar man waren de wanhoop nabij. “Het was een ongelofelijke verdrietige en zware periode. Ik wist niet eens of ik straks mijn baby wel zou kunnen voeden, of ik mijn kleine jongetje wel warm zou kunnen houden.”
 
Vlak nadat Salma beviel van haar kindjes besloot het gezin te vluchten. Een zware en gevaarlijke tocht volgde. Salma: “Ik dacht dat we zouden sterven. Duizenden mensen kwamen tegen op onze route. Veel families zoals de onze. We zagen ook veel kinderen op de vlucht zonder ouders. Dat beeld raak ik nooit meer kwijt. Al die onschuldige kindjes moederziel alleen in een horrorsituatie.”
 
Warme maaltijden van SOS Kinderdorpen
Uiteindelijk bereikte het gezin de schuilplekken in de buurt van Aleppo waar SOS Kinderdorpen dagelijks bezig is om mensen te voorzien van warme maaltijden en babymelk. Salma is blij dat ze eindelijk veilig zijn en iets kunnen eten. “De warme maaltijd die we krijgen van SOS zijn extreem belangrijk. Die hebben we nodig om te overleven. Hier in de hangars waar we schuilen moeten we het doen met weinig water, geen privacy en zonder verwarming, maar hier kunnen we tenminste iets eten. Mijn kinderen hebben het nu koud want de winter is streng, maar ik zie wel dat de maaltijden ze goed doen. Ze worden er  gezonder van en ze beginnen het zelfs te hebben over spelen in plaats van over bombardementen. 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Salma's kinderen kennen alleen oorlog pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Noodhulp Syrië / Salma's kinderen kennen alleen oorlog mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */