Geloof en toekomst

van de kinderen en families van Madaya liggen in de handen van de wereld

Abeer PamukAbeer Pamuk, communicatie adviseur van SOS Kinderdorpen Syrië beschrijft wat zij en haar collega’s hebben ervaren toen zij donderdag 14 januari toegang kregen om de al maanden belegerde Syrische stad Madaya binnen te gaan.

“Madaya ligt op hoogte, het was een koude en regenachtige dag. Op het moment dat we de stad binnenkwamen, voelde die compleet verlaten. De destructie is groot; huizen liggen (gedeeltelijk) in puin, de straten zijn verwoest. En toch wonen er mensen binnen de stadsmuren;  kinderen en hun families, maar er is geen leven.”

Verwoestende situatie, vooral voor kinderen
“De situatie in Madaya is niet te bevatten. Het is verwoestend, voor iedereen. Maar vooral voor kinderen. Geen van de kinderen die ik heb gezien, zag er gezond uit. Ze zien er grijsachtig bleek uit. Ook door hun dikke lagen kleren heen kun je zien hoe dun ze zijn. Hun tanden zijn zwart, afgebroken, hun tandvlees bloedt en ze hebben huid-, haar- en nagelproblemen. Sommigen hebben moeite met praten of lopen. Een veeg teken van de staat van hun gezondheid, veroorzaakt door een gebrek aan voedzaam voedsel of beter gezegd: voedsel in het algemeen. Hun groei blijft steken, kinderen zijn te klein voor hun leeftijd, maar de blik in hun ogen –van angst, van alles wat ze hebben meegemaakt- geeft ze de uitdrukking van iemand met een heel leven en meer achter zich.”

Water met kruiden als hoofdmaaltijd
“Kinderen die vlak voor of tijdens de belegering zijn geboren, zijn er het slechtst aan toe. Zij hebben slechts korte tijd en sommigen zelfs nooit voedzaam en voldoende voedsel  binnen gekregen. Ik zag een meisje van 18 maanden, die eruit zag alsof ze een paar maanden oud was. Moedermelk droogt op als de moeder geen voedsel binnen krijgt, een alternatief is niet meer voor handen. Water met kruiden en gras is de afgelopen zeven maanden de hoofdmaaltijd geweest voor de families van Madaya.”

“Mensen sterven niet alleen aan ondervoeding, maar ook als ze ongezien door het bos over de berg proberen te komen om daar voedsel te zoeken. Ze stappen op mijnen, die overal zijn neergelegd. Omdat kinderen kleiner en sneller zijn, zijn zij degene die de gevaarlijke tocht maken. Met alle gevolgen van dien. Ouders geven hun kinderen slaappillen, omdat hun kinderen niet stoppen met huilen van de honger en ze hun niks te eten kunnen geven. Ze kiezen ervoor om ze te laten slapen, zodat ze voor even hun honger kunnen vergeten.”

'Je kunt nooit vergeten dat je honger hebt'
“Het is verschrikkelijk om te zien hoeveel leed mensen elkaar kunnen toebrengen. Ik heb in de zes jaar sinds de crisis in Syrië veel gezien, ik ben op veel plekken geweest, maar ik moet zeggen dat het ontzeggen van de basisbehoeften om te kunnen overleven het meest verschrikkelijke effect is dat een conflict kan hebben op mensen. Ik heb een maand in een belegerd Aleppo geleefd en het was de meest vreselijke ervaring ooit. Een kind die ik daar ontmoette zei: ‘Je kunt weg rennen voor raketten, maar je kunt nooit vergeten dat je honger hebt.’ Ik had het niet beter kunnen verwoorden.”

“Ik ben heel blij dat in de afgelopen dagen de eerste hulpkonvooien naar binnen mochten en ik hoop dat wij, in samenwerking met onder andere het Syrisch Arabische Rode Kruis (SARC) en andere hulporganisaties, de komende dagen succesvol blijven in het leveren van voedsel en het bieden van gezondheidszorg. Want het geloof en de toekomst van de kinderen en families in Madaya ligt in de handen van de wereld, en die begint op nog geen 100 meter van ze af.”

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Madaya pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Noodhulp Syrië / Madaya mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */