Kindvriendelijk centrum

De Syrische kinderen zijn zwaar getraumatiseerd door de gebeurtenissen om hen heen. Ze hebben bommen zien vallen, mensen om hen heen zien overlijden en ze leven in de meeste gevallen onder erbarmelijke omstandigheden. Geen normaal leven, met zorgeloos spelen en naar school gaan. Om hen weer een beetje een gevoel van normaliteit mee te geven, er voor hen te zijn en naar hen te luisteren om te helpen bij het verwerken van alle trauma’s, hebben we een kindvriendelijk centrum opgericht in Damascus.

Per dag vangen we hier gemiddeld zo’n 120 kinderen op zodat ze hun trauma's kunnen verwerken en een plekje kunnen geven. Ons doel is om maandelijks circa 3.000 kinderen op te vangen en te begeleiden zodat ze de psychologische stress die ze ervaren kunnen verwerken. Dit doen we door middel van speciale activiteiten.

De activiteiten in het centrum worden georganiseerd door 30 getrainde vrijwilligers en pedagogisch specialisten. Zij zijn 6 dagen per week actief en vangen kinderen op uit diverse opvangcentra uit Damascus stad en de omgeving. 

‘Majed’s leven staat compleet op z´n kop´
Eén van deze kinderen is de 6-jarige Majed. Zijn vader vertelde de vrijwilligers hoe hun gezin moest vluchten voor het geweld. Majed was voorheen de beste van zijn klas en was ontzettend gehecht aan school. Maar sinds hij als vluchteling tijdelijk op een nieuwe school zit, gaat het helemaal niet goed. Hij is angstig, kan zich niet concentreren en haalt slechte cijfers. “Hij is heel introvert geworden en wil liever de hele dag tekenen dan huiswerk maken en nieuwe vrienden proberen te maken.” Zijn vader voelt zich machteloos: ‘’Majed’s leven staat volledig op z’n kop.” 

Ook Nidal, een jongentje van 7, komt sinds een maand naar het centrum. Zijn moeder vertelde dat hij erg agressief en hyperactief was en niet meer naar school wilde. “Sinds hij hier komt, voelt hij weer meer controle over zijn leven. Hij staat weer zelfstandig op om naar school te gaan en doet zijn huiswerk meteen na school zodat hij daarna snel naar het centrum kan om leuke dingen te doen.”

De impact 
De ouders die hun kinderen naar het centrum brengen, geven aan blij te zijn om hun kinderen weer een beetje te zien genieten, nieuwe dingen te leren en emotioneel aan te sterken. “Ze worden weer gestimuleerd om hun krachten en talenten te benutten en te ontwikkelen. Als ouder voel ik me ook gesterkt met de ondersteuning die we krijgen vanuit het centrum. De mensen van SOS helpen ons om er te zijn voor onze kinderen in deze moeilijke tijden. En we leren hoe we met onze kinderen en hun trauma’s moeten omgaan.”  

De belangrijkste activiteiten van het kindvriendelijk centrum:

  • Lezen, schrijven en verhalen vertellen in de bibliotheek.
  • Schrijfcursus: journalistiek en gedichten. Dit helpt kinderen zich te uiten en hun verhaal te vertellen. 
  • Bioscoop: kinderen mogen zelf hun films kiezen en leren over alle soorten emoties. 
  • ‘Mijn eigen visie tekenen’: kinderen worden geholpen onbewuste gedachten en dromen of ambities op papier te zetten.  
  • Zelf plantjes kweken: het geeft kinderen veel zelfvertrouwen als ze zelfstandig voor iets mogen zorgen. 
  • Toneelspel, muziek en dans: door middel van spel kunnen kinderen oefenen hun emoties te uiten. 
  • Sportactiviteiten: door fysiek inspannend bezig te zijn, kunnen kinderen hun woede en onmacht kwijt.  
  • Familie en ouderschap workshop: voor de ouders is er speciale ondersteuning zodat ze hun kinderen thuis goed kunnen begeleiden. 
 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kindvriendelijk centrum pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Noodhulp Syrië / Kindvriendelijk centrum mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */