Ahmed (10) vertelt

Er valt een lijdensverhaal te lezen in de ruwe handpalmen van de 10-jarige Ahmed. Hij woont in een half afgebouwde wijk in Aleppo. De bouw kwam stil te liggen toen de wrede burgeroorlog 3 jaar geleden uitbrak. 


Ahmed vluchtte samen met zijn ouders, vijf broers en vier zussen hun huis uit en vestigden zich op deze verlaten bouwplaats. 

"Enge mannen vielen het huis naast ons binnen" herinnert hij zich. "Mijn broertje en zusje huilden veel en ik was bang om dood te gaan die dag."

Net als duizenden andere kinderen in Syrië staat Ahmad elke ochtend vroeg op om te gaan werken. Ook hij moet de familie helpen rond te komen. "Ik zoek rond de verlaten gebouwen en vuilcontainers naar plastic, metaal en geruïneerd brood. Na het verzamelen, scheiden we het afval zodat het kan worden verkocht aan handelaren. Mijn familie werkt vanaf 06:00 in de ochtend tot 06:00 in de avond voor 600 Syrische Ponden (ongeveer € 3,00).". Tijd om naar school te gaan of te spelen heeft Ahmed niet.

"In de ochtend verzamel ik afval en in de middag moet ik water halen. Dat is het enige wat erger is dan het verzamelen van afval want het water is erg zwaar en het is 15 minuten lopen. Gisteren was er een man die zijn jerry-can was verloren. Hij sloeg me op mijn hoofd en stal mijn containers, dus ik moest terug naar huis zonder water en daarna opnieuw naar de waterpomp om de nieuwe containers alsnog te vullen.

Er zijn slechts zes kranen voor 100 gebouwen met 50 families in elk, en de wachtrij is erg lang. Soms moeten we zo lang wachten dat we het na drie of vier uur wachten opgeven en teruggaan zonder water."

Ahmed wijst in de verte, aan de horizon stijgt een pluim van zwarte rook op. "Daar woonde ik vroeger. Daar stond mijn huis. We hadden schoon water, konden ons wassen en mijn moeder zong ons altijd in slaap. Nu slapen we op de vieze ruwe vloer terwijl we de kogels en granaten horen."

Als onderdeel van het Syrische noodhulp programma, nu in zijn tweede jaar, helpt SOS Kinderdorpen families zoals die van Ahmed. In totaal hebben we meer dan 88.500 ontheemde kinderen ondersteund. Ook hebben we 5.700 voedselpakketten,16.000 schooltassen, 50.000 dekens en 65.000 winterjassen uitgedeeld. Vanuit het kindvriendelijke centrum in Damascus helpen we kinderen weer te spelen en geven we ze psychosociale ondersteuning. 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Ahmed (10) vertelt pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Noodhulp Syrië / Ahmed (10) vertelt mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */