Skip to main content

KINDERDORP ASSOMADA

Kaapverdië, Afrika

Op Kaapverdië zijn er twee kinderdorpen, beiden op het grootste eiland São Tiago. Kinderdorp Assomada ligt in het agrarische hart van het eiland en werd in 1984 geopend. De kinderen uit het kinderdorp gaan naar een lokale basis- en middelbare school, die eerder door SOS zijn gebouwd en nu geleid worden door de gemeenschap.

Het kinderdorp Assomada

  • 10 familiehuizen

  • 71 kinderen

  • 12 jongeren in het jongerenhuis

  • 33 jongeren worden gesteund via jongerenprogramma’s

  • 60 kinderen op de SOS kleuterschool 

SOS kinderdorp Assomada moeder en kinderen

stippellijn-grijs-horizontaal_1.png
 

"Het kinderdorp was als een nieuwe wereld, een omgeving vol liefde. Ik kan me niet heel veel meer herinneren van mijn eerste dagen in het kinderdorp, maar wel de manier hoe mijn SOS moeder me opnam in de familie. Warm en zorgzaam, voor mij en mijn SOS broers. Ze was enorm toegewijd. Het belangrijkste dat ik heb geleerd: geef liefde aan je familie en doe je best hen.” - Marco Paulo Monteiro, 32, voormalig SOS kind en nu SOS jeugd coördinator op Kaapverdië

stippellijn-grijs-horizontaal_1.png

Sociaal centrum Mindelo, Sao Vicente 

In het sociaal centrum kunnen kinderen die om verschillende redenen op straat leven, terecht voor activiteiten en (psychosociale) steun. Ze krijgen er voedsel en drinken en worden gestimuleerd om naar school te gaan en te kijken waar hun interesses en talenten liggen. Een aantal kinderen wonen (tijdelijk) in het centrum, omdat ze geen veilige plek hebben (bij hun -brede- familie) om te overnachten. Zoals Jason. Hij besloot op zijn negende om met school te stoppen en op straat te gaan leven. Net als zijn beste vriend, die hem hiertoe overhaalde. De eerste maand stond het leven op straat in het teken van vrij zijn: hij hoefde niet meer naar school, ging zwemmen wanneer hij wilde en hoefde geen verantwoording voor zijn daden af te leggen. Maar al snel kwam het besef dat leven op de straat zwaar is, met vaak niet voldoende geld om iets te eten te kopen, slapen op de koude grond en geen liefde en zorg van naasten.

Jason: "De beste beslissing die ik ook heb gemaakt, is om de straat te verlaten en naar het SOS Sociaal Centrum te gaan. Mijn leven is compleet veranderd. Nu kan ik eindelijk zeggen dat ik blij ben. Ik zit weer op school, heb ontdekt dat ik goed kan schaken en kan praten met mensen die om mij geven. Van doelloos leven, is mijn doel nu om bij te dragen aan dat er geen kinderen meer op straat leven in Mindelo. " 

The Hike

Op 19 en 20 oktober wordt The Hike gehouden: de 24-uur durende sponsorloop die de familie Van Berkel op vrijwillige basis georganiseert. In 24 uur loop je zoveel mogelijk kilometers en iedere stap die je zet draagt bij aan een beter leven voor de kinderen in het kinderdorp Assomada in Kaapverdië. Loop jij mee? Schrijf je dan nu in!