Skip to main content

KINDERDORP TEMA

Ghana, Afrika

In kinderdorp Tema wonen op dit moment 128  kinderen in 15 familiehuizen onder de liefdevolle vleugels van hun SOS moeder en altijd samen met hun biologische broertjes en zusjes. Deze kinderen zijn de ouderlijke zorg verloren of kunnen op dit moment niet meer veilig thuis wonen. De kinderen kunnen onderwijs volgen, krijgen de noodzakelijke (psychische) steun en begeleiding en worden gestimuleerd om hun talenten te ontdekken. Het kinderdorp opende in 1974 en is daarmee het eerste kinderdorp in Ghana.

In en rond het kinderdorp zijn verder:

  • een jongerenhuis;
  • een kleuterschool;
  • de Hermann Gmeiner bassischool en voortgezet onderwijs, waar in totaal 700 leerlingen naartoe gaan;
  • een medisch centrum;
  • het SOS moeder en Staff Training Center.

Wanneer de jongeren het jongerenhuis en daarmee het kinderdorp verlaten, steunt SOS Kinderdorpen ze in hun stappen op weg naar een onafhankelijke toekomst. Hun veilige thuisbasis bij hun SOS moeder is er vanzelfsprekend voor altijd.

Er is recentelijk ook meer aandacht voor familiehereniging, mits er nog biologische familie is en dit in het belang van het kind is, en voor de integratie in de gemeenschap. Zo wordt er gekeken naar familiehuizen in de gemeenschap, zodat de kinderen opgroeien in een omgeving vergelijkbaar met waar ze op latere leeftijd zelfstandig gaan wonen.

Ons werk in Ghana

Ik ga heel graag naar school, maar het liefst ga ik naar dansles. Binnenkort gaan we optreden in het dorp. 

Sophia (6), SOS kind in kinderdorp Tema

De situatie in Tema

Tema is een sociaal zeer verdeelde stad. Gelegen aan de Atlantische kust van Ghana is het de belangrijkste zeehaven van het land en zijn er daarnaast verschillende grote industrie├źn. Sinds de jaren 60 trekt de stad vele duizenden mensen uit het hele land aan, op zoek naar werk en betere leefomstandigheden. De stad kan de groei - er zijn op dit moment 300.000 inwoners - niet bijbenen. Door de snelle groei en overbevolking zijn er twee delen ontstaan: Tema Township 'met een goed functionerende infrastructuur en Tema 'New Town, waar de meeste binnenlandse immigranten terechtkomen en waar zaken als infrastructuur, veilige woonomstandigheden, sanitaire voorzieningen en afvalverwerking ontbreken. 

De erbarmelijke omstandigheden in Tema 'New Town' zorgen ervoor dat duizenden ouders financieel niet in staat zijn om goed voor hun kinderen te zorgen. Kinderarbeid is aan de orde van de dag. Deze kinderen gaan vaak niet naar school. Het gevolg? Een viciueuze circel van armoede, criminaliteit en uitzichtloosheid. 

In onze kinderdorpen doorbreken we die cirkel en geven we deze kinderen de liefdevolle zorg, bescherming en kansen om zich te ontwikkelen tot zelfredzame volwassenen.