Het verhaal van voormalig SOS kind Yita

“Ik ben gezegend dat ik 3 lieve moeders heb mogen hebben in mijn leven.”

Een grote, gezellige familie
Al op jonge leeftijd was Yita vooral op haar moeder aangewezen. Haar vader was veel op reis en overleed al jong door een auto ongeluk. Haar moeder hertrouwde en kreeg met haar nieuwe man nog meer kinderen. Een gezellig huishouden van maar liefst 7 kinderen, waarvan Yita de middelste was. Haar moeder werd zwanger van een achtste kindje, Yita was toen een jaar of 7. “Ik herinner het me nog als de dag van gisteren dat mijn moeder ’s nachts met mijn oom naar het ziekenhuis ging om te bevallen.” Helaas kwam ze nooit meer terug: zowel haar moeder als de baby overleefden de bevalling niet. “Ik was echt een moederskindje en het verlies viel me zwaar. Mijn oma en oom konden niet voor ons allemaal zorgen, en brachten mij en mijn jongste 3 zusjes naar het kinderdorp in Addis Abeba, Etiopië.”

Een hechte eenheid
“In het begin was het wennen, maar al snel begon ik het echt fijn te vinden in het kinderdorp. Alle andere kinderen hadden vergelijkbare verhalen. Het waren lotgenoten en dat hielp me om mijn verdriet een plekje te geven. Ik heb me zo ontzettend thuis gevoeld in mijn SOS familie! Het was één grote familie, een soort SOS-eenheid die door dik en dun ging. Dat gaf me -en geeft me nog steeds-  een heel rijk gevoel. Dit is nog steeds mijn familie, met wie ik contact houd en die ik lief heb.” 

Groot hart voor kinderen
“SOS mama Letebrehan is echt mijn tweede moeder. Een lieve vrouw met een groot hart voor kinderen. Toen ze begon, had ze 10 kinderen onder haar hoede en inmiddels heeft ze al vele generaties kinderen groot gebracht. Ze geloofde in rust en regelmaat en kon ook wel een beetje streng zijn. Maar ze was vooral liefdevol en hartelijk. Ze was aan ieder kind gehecht en dat merkte je als een van ons het huis uit ging: dan moest ze altijd huilen. Ze was echt mijn moeder. Alles in mijn leven heb ik eigenlijk van mijn mama Letebrehan geleerd. Zoveel dingen waar ik soms niet eens bij stil sta. Mijn normen en waarden, de dingen die ik nu doorgeef aan mijn eigen dochters. Ze heeft me de ruimte gegeven om zelfstandig en onafhankelijk in het leven te staan.”

Een kindertijd uit duizenden
“Veel mensen vragen we wel eens hoe dat dan was, opgroeien in een kinderdorp. Denken misschien dat het moeilijk moet zijn geweest. Maar het is mijn jeugd. Al mijn herinneringen zijn van daar: het was een huis vol met liefde, er werd gelachen en gehuild, gezongen en geruzied. Ik zie alles in het kinderdorp nu nog zo voor me. Ik had er zoveel vriendinnen en liefde. Het was een vrolijke tijd. Het was mijn basis. Ik zou het zo 20x over doen.”

Iemand die aan je denkt 

“Als kind had ik meerdere sponsoren uit andere landen die mij steunden. Met enkelen van hen had ik regelmatig contact, waaronder een dame uit Duitsland. We schreven elkaar brieven en ze stuurde vaak kaarten en foto’s van dingen die zij meemaakte. Ze vierde altijd op afstand mijn verjaardag mee. Toen ik 13 was, kwam ze op bezoek. Om elkaar na zo’n lange tijd in het echt te ontmoeten, was ontzettend bijzonder. We zijn toen samen een dagje op pad geweest en ik stelde haar aan al mijn familie in het kinderdorp voor. Ik was trots op de band die we hadden opgebouwd. Het was ontzettend leuk om zo’n actief contact met mijn sponsor te hebben. Iemand die aan je denkt. Toen ik 18 was, kreeg ik de kans een verpleegstersopleiding in Duitsland te doen en ben ik bij haar gaan wonen. Door die jaren contact voelde ook dit als een moeder-dochter band. Ze heeft me in haar leven opgenomen en me zoveel geleerd. Ze is nu 78 jaar en nog steeds hebben we regelmatig contact. Voor mijn kinderen is ze een geweldige oma. Ze zijn dol op haar en noemen haar ‘oma Mutti’. Ik ben gezegend dat ik 3 lieve moeders heb mogen hebben in mijn leven.”

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Voormalig SOS kind Yita pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Succesverhalen / Voormalig SOS kind Yita mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */