Voormalig SOS kind Misyati Verhoof

'Ik weet niet hoe ik zonder SOS volwassen zou zijn geworden' - Misyati


 

Misyati is 40 jaar, geboren in Indonesië en voormalig SOS kind. Inmiddels woont ze in Nederland, is ze getrouwd en moeder van vijf kinderen: haar biologische zonen Bjorn en Davino en haar drie SOS kinderen Mimi, Galang en Willem. “Ik praat graag over mijn leven en over de belangrijke rol van SOS daarin.”

Op één van de eerste dates met haar toekomstige man Ben vertelt Misyati hem dat ze een dochter heeft. Mimi heet ze, ze is geestelijk gehandicapt en woont op Bali in een SOS kinderdorp. Misyati is haar sponsormoeder. “Ik zag haar voor het eerst toen ik als verpleegkundige in het dorp werkte. Mimi was toen nog een baby. Ik wist meteen dat ik haar wilde sponsoren en nam me voor: zodra het kan, ga ik dat doen.”

Naar Bandung 
“Drie jaar was ik toen mijn vader overleed. Ik was de jongste van veertien kinderen. Veel kinderen betekent in Indonesië veel geluk, maar voor mijn moeder was het financieel niet meer mogelijk om ons groot te brengen. Met mijn twee jaar oudere zus verhuisde ik naar onze tante in Bandung op West-Java. Een jaar later werden we naar het SOS kinderdorp in Bandung gebracht, mijn tante kon de zorg ook niet meer dragen. De dag dat mijn moeder ons daar bracht, herinner ik me goed. Haar gezicht toen ze wegging...
Maar mijn SOS moeder zei dat er veel speelgoed was en we ook mochten fietsen. 
Mijn nieuwe broers en zussen hebben ons meteen meegenomen om samen te spelen. 
Zo werden mijn gedachten afgeleid.” 
 

Veel liefde 
“In SOS Bandung kon ik kind zijn. Ik had er alle plezier van de wereld met mijn zes broers en drie zussen. Er was speelgoed, ik kon naar school, op dans-, zang- of muziekles. En er was liefde, veel liefde. De eerste jaren sliep ik vaak bij mijn SOS moeder, dicht tegen haar aan. Het versterkte onze band nog verder. Moeder was streng, maar ze was er altijd voor ons. Ze behandelde ieder kind anders, naar de persoon die het was. Bijzonder hoe ze dat deed. Ik heb veel respect voor haar, voor de manier waarop zij ons heeft grootgebracht. Mijn eigen kinderen Bjorn en Davino leer ik dat nu ook: respect tonen, luisteren en dat wat je hebt altijd delen. Mijn moeder heeft ons geleerd dat iedereen langs mocht komen en mee-eten.” 

Studeren dankzij verjaardagsgiften
Op Java studeerde Misyati mbo en hbo verpleegkunde met een tussenjaar dat ze
als verpleegkundige in het SOS kinderdorp op Bali doorbracht. “Dat was mogelijk omdat mijn SOS sponsoren elke verjaardag op een speciale rekening geld hadden gestort, dat ik uiteindelijk kon gebruiken om te studeren. Weer wat later, na het hbo, diende de mogelijkheid van een uitwisseling naar Nederland zich aan. Ik heb eerst toestemming gevraagd aan dorpsdirecteur Hadijanto van mijn kinderdorp Bandung. ‘Dat moet je doen, nu heb je de kans’, zei hij.”

Naar Nederland
“Met 25 anderen vertrok ik naar Nederland. De bedoeling was voor een jaar, maar ik kon blijven en dat heb ik gedaan. Hoewel ik er 
veel moeite mee had. Ook nog toen ik al met mijn man samen was: ik miste mijn SOS familie. Het klinkt misschien raar, maar dat gemis was zwaarder dan het afscheid van mijn biologische familie.” 


Inmiddels hebben Misyati en Ben vijf kinderen. Bjorn (7) en Davino (3) zijn hun biologische kinderen, en hun drie SOS kinderen: ‘haar’ Mimi in Bali en de SOS zonen Galang en Willem in het kinderdorp Medan. “We proberen elk jaar naar Indonesië te gaan. Ik wil mijn zoons laten zien waar ik vandaan kom. En ze hebben hun broers en zus daar. Die komen dan vanuit de twee SOS kinderdorpen altijd een aantal dagen bij ons logeren.” 

Ook een kind sponsoren en voor een SOS meisje of jongen het verschil maken? Klik hier

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Voormalig SOS kind Misyati Verhoof pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Succesverhalen / Voormalig SOS kind Misyati Verhoof mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */