Kinderdorp Yamoussoukro

Ivoorkust, Afrika

"Kinderen moeten een vrolijk en onbezorgd leven kunnen leiden. Ik geef mijn kinderen liefde, bescherming en hulp zodat ze met zelfvertrouwen verder komen in het leven." - SOS moeder Denise

Naast moeder Denise en haar kinderen wonen er nog negen families in dit nieuwe kinderdorp, dat afgelopen mei feestelijk werd geopend. De kinderen zijn dolblij, zo ook Daren (8) die op zijn zevende voor het eerst naar school ging en nu in de eerste klas van de SOS basisschool zit. "Ik vind het heel leuk om naar school te gaan. Ik heb geleerd om horizontale lijnen te tekenen. En ik vind het leuk om versjes te zingen."
 

Veilig thuis voor 100 kinderen
Kinderdorp Yamoussoukro bestaat uit 10 familiehuizen, waar 10 SOS moeders 100 kinderen een liefdevol en veilig thuis bieden. Daarnaast zijn er 2 huizen voor crisisopvang, waar jaarlijks 50 kinderen met spoed kunnen worden opgevangen. Vandaaruit wordt, in overleg met de sociale instanties, bekeken wat de beste optie is voor het kind. 

Verder zijn er een kleuter- en basisschool, waar kinderen uit het kinderdorp en uit de omgeving onderwijs krijgen. Er is een speeltuin met glijbanen en schommels en echt 'strand zand' op de grond. Een echt speelparadijs noemt Dieudonné het, die bij opening direct in het zand dook "omdat het zo lekker zacht was".

Laatste nieuws:

  • Op dit moment wonen er 79 kinderen in het kinderdorp verdeeld over 11 familiehuizen.
  • 93 SOS kinderen gaan naar de SOS kleuterschool 
  • 170 SOS kinderen gaan naar de Hermann Gmeiner basisschool.
  • In het transithuis voor crisisopvang worden op dit moment 9 kinderen opgevangen

Families in de omgeving
In het kinderdorp bevindt zich ook een sociaal medisch centrum waar kinderen uit het dorp, maar vooral ook kinderen van families uit de omgeving terecht kunnen voor gezondheidszorg, seksuele voorlichting en begeleiding en preventie wat betreft HIV en anticonceptie. Met ons familieversterkend programma's ondersteunen we in Yamoussoukro 500 kinderen uit 193 families die het risico lopen uit elkaar te vallen. We helpen hen met de zorg voor hun kinderen - onder andere op het gebied van gezondheid, hygiëne, onderwijs, voeding - en het genereren van inkomen.


"Met de steun van SOS kunnen onze kinderen nu elke dag naar school en krijgen wij hulp op het gebied van werk en zorg." - een moeder uit het familieversterkende programma

Waarom hier helpen?

Ivoorkust is een van de landen waar ons werk het hardst nodig is en veel impact heeft. Na jaren van burgeroorlog, politieke instabiliteit en economische crisis is in dit land de rust sinds een aantal jaar teruggekeerd. De gevolgen van die jaren van onrust zijn nog dagelijks zichtbaar: vele kinderen groeien zonder ouders op, leven in een onveilige omgeving en worden blootgesteld aan misbruik.

Kinderen helpen in Yamoussoukro
De centraal gelegen stad Yamoussoukro is zwaar getroffen. Er wonen veel vluchtelingen en er zijn grote sociale problemen. Het meest schrijnend is dat maar liefst 31% van de kinderen zonder de bescherming en liefde van hun ouders moet overleven. Dit is bijna het dubbele van het landelijke percentage van 16%. Het ontbreekt deze kinderen aan alles: voeding, onderdak, medische zorg en scholing.

Ja, ik doneer nu

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kinderdorp Yamoussoukro pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Yamoussoukro mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */