Opening kinderdorp Santa Cruz del Quiche

SOS collega Elsbeth neemt je mee

Vanwege de officiële opening van het SOS kinderdorp Santa Cruz del Quiché was ik eind juli in Guatemala. Een nieuw SOS kinderdorp dat dankzij extra bijdragen van onze Nederlandse donateurs is gefinancierd. Ik vind dat geweldig en wil iedereen die hieraan heeft bijgedragen heel hartelijk bedanken en meer vertellen over mijn ervaringen. Want ik heb gezien dat de families onze steun hard nodig hebben en de giften van Nederlandse donateurs heel goed terecht komen.
 


Een kansrijke toekomst voor generaties kinderen
In 2012 werd de eerste steen gelegd en nu is dit fantastische kinderdorp voltooid. Sinds het begin van 2016 wonen er kinderen in het kinderdorp. Op dit moment zijn er zeven SOS moeders en 49 kinderen in het kinderdorp. In de loop van dit jaar wordt het aantal SOS families uitgebreid naar 12 met in totaal 84 kinderen, zoals Heidy. Haar verhaal heeft veel indruk op mij gemaakt.

Het verhaal van Heidy (17)
Op mijn eerste dag in het kinderdorp ontmoet ik een groepje tieners dat met hun leraar huiswerk aan het maken is. Ze zijn verguld met mijn bezoek: nu kunnen ze Engels oefenen in de praktijk! Ze stellen zich netjes in het Engels voor. Ik vraag hen wat ze van de les vinden en bedek de oren van de leraar voor het antwoord: ze mogen eerlijk zijn. Gelach. Dit breekt kennelijk het ijs. In de avond begroeten deze meisjes mij vrolijk en een van hen komt bij mij zitten.
Het is Heidy. Ze wil nog wat Engels oefenen. Nadat we wat woordjes hebben geoefend, vertelt ze: “Ik ben 17 maar zit pas in de vierde klas van de lagere school. Als kind werd ik uitgebuit, ik werd gedwongen om te werken in een winkel, een tortilleria.” Terwijl we praten, dringt het langzaam tot mij door: Heidy wil haar verhaal kwijt. De rest van de avond hoor ik haar levensverhaal. Dat zij niet naar school kon omdat zij 12 uur per dag voor niets moest werken. En hoe zij op een dag, op weg naar huis, de bus miste en ontvoerd werd. Een maand lang werd ze vastgehouden en opgesloten in een huis. Een afschuwelijk verhaal. Ik vind het bijzonder dat dit meisje mij zo vertrouwt.
 
Heidy woont sinds januari in het SOS kinderdorp. De dorpsdirecteur Sara vertelde: “In het begin was Heidy erg schuchter. Ze krijgt intensieve begeleiding van een psycholoog om haar trauma’s te verwerken en te leren dat zij mensen kan vertrouwen.” Om haar schoolachterstand in te halen, volgt Heidy nu versneld een opleiding. Sara vertelde ook dat ze goed kan koken en dat Heidy graag haar SOS moeder helpt. Zelf zegt Heidy: “Ik voel me veilig en ik ben niet meer bang. Ik wil mijn school goed doorlopen en Engels leren. Ik droom weer over toekomst, ik voel me zoveel beter nu.” Sara is zichtbaar trots op dit meisje. Net als ik.
Families versterken in de gemeenschappen
Ook heb ik gesproken met families die deelnemen aan het SOS familieversterkende programma. Naast het kinderdorp ondersteunt SOS Guatemala sinds 2014 in de omgeving van Santa Cruz del Quiché kwetsbare families om te voorkomen dat kinderen de zorg van hun biologische ouders verliezen. Het familieversterkende programma bestaat uit verschillende comités die zich richten op: begeleiding van de kinderen, hygiëne & voeding, gezondheidszorg (waaronder meten en wegen van de kinderen) en financiën. In totaal nemen er nu 240 families aan deel. 

De coördinatoren van de comités (allemaal moeders) vertellen dat ze veel problemen hadden met de hygiëne en gezondheid van hun kinderen. Kinderen waren ziek en ondervoed. Door de extreme armoede hadden ze zoveel moeite om hun hoofd boven water te houden, dat zij helemaal geen energie en tijd hadden om hun kinderen aandacht te geven. Het dagelijkse menu van de kinderen bestond uit een tortilla met wat zout en een beker koffie. Met kooklessen en SOS trainingen op het gebied van voeding leren zij goedkoop maar voedzaam eten te bereiden. Ook de opvoedcursus heeft hen veel gebracht.
 
Een moeder vertelde: “Door SOS ben ik van mijn kinderen gaan genieten, ik heb geleerd hoe ik moeder kan zijn. Als ze mijn aandacht vragen, dan ben ik ook echt met ze samen. Ik merk het verschil: vroeger waren mijn kinderen onzeker en gesloten. Tegenwoordig hebben ze zelfvertrouwen en durven ze mij in vertrouwen te nemen als ze bang of onzeker zijn.” Als mens en moeder van zoontje van 7 jaar raakt mij dit diep. Ik ben erg onder de indruk van de impact van dit programma.

Tijdens mijn bezoek en de feestelijke opening van het SOS kinderdorp heb ik gezien dat de kinderen lekker in hun vel zitten en dat de SOS moeders, hoe jong ook, krachtig en evenwichtig zijn. Dankzij de steun van Nederlandse donateurs zullen generaties kinderen met een slechte start hier liefdevol worden opgevangen. Net als Heidy, zullen vele kinderen weer toekomstperspectief krijgen.

Gracias!
Met vriendelijke groet,

Elsbeth Takkenberg
Relatiebeheerder bijzondere giften

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Opening kinderdorp Santa Cruz del Quiche pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Santa Cruz del Quiché / Opening kinderdorp Santa Cruz del Quiche mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */