Kinderdorp Santa Ana

Costa Rica, Centraal-Amerika

"We zijn begonnen met vioollessen op de nieuwe muziekschool. Het is mooi om te zien dat de kinderen heel enthousiast en toegewijd zijn om muziek te maken." - Pepe, viooldocent

Naast de ontwikkeling op muzikaal vlak, is het ook een les in zorgvuldig met spullen omgaan. En zorgvuldig, dat zijn de kinderen zeker. SOS moeder Monica: "Zodra ze thuiskomen van de les maken mijn dochters hun instrument schoon en overhandigen ze vervolgens hun violen, zodat ik ze op een veilige plek kan opbergen."


Veilig en liefdevol thuis voor 90 kinderen
Kinderdorp Santa Ana bestaat uit tien familiehuizen, waar 12 SOS moeders 90 kinderen een liefdevol en veilig thuis geven. Er is een speeltuin en een sportveld en dit jaar is de muziekschool geopend. Het gebied rondom het kinderdorp kent een goede infrastructuur wat betreft onderwijs, gezondheidszorg en winkels. Alle kinderen uit kinderdorp Santa Ana zitten om die reden op publieke scholen en zijn daardoor vanaf jonge leeftijd goed geïntegreerd in de gemeenschap.

Gebeurtenissen in het kinderdorp
Alle SOS families hebben dit jaar een leuk en leerzaam uitstapje gemaakt. Zo ging moeder Dora met haar kinderen naar de dierentuin en het strand in Puntarenas. Twee van haar kinderen komen daar oorspronkelijk vandaan en herkenden sommige plekken ook. Ondanks hun geschiedenis bracht het mooie herinneringen bij ze op. John: "Ik was blij om een plek te bezoeken, die ik ken."

Het laatste nieuws

  • Acht nieuwe kinderen zijn dit jaar met open armen verwelkomd in het kinderdorp
  • De muziekschool is geopend. Er wordt onder andere vioolles gegeven. De kinderen zijn super enthousiast en naast het muziek maken, is ook de 'zorg' voor hun instrument een belangrijk onderdeel in hun dagelijks leven geworden.
  • Alle SOS kinderen en moeders maakten deze zomer, met de eigen SOS familie, een bijzonder uitstapje.
In het familiehuis waar Tabitha woont, woont sinds kort een nieuw familielid: Gee-gee. Een hondje dat Tabitha op straat vond en ze met toestemming van haar moeder mocht adopteren. Het is direct een onmisbaar lid van de familie geworden. Moeder Ana: "De kinderen spelen het liefst de hele dag met haar, laten haar uit en hebben zelfs een bedje opgemaakt. Ze zijn heel verantwoordelijk en dat maakt me blij."

Groeien naar zelfstandigheid
Het kinderdorp in Santa Ana heeft sinds mei 2009 veel kinderen een liefdevolle en veilige familiebasis gegeven, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. Zoals de 18-jarige Alida, die sinds kort op zichzelf woont en haar geld verdient als styliste: “Ik ben eigenlijk best een beetje trots op mezelf. Ik huur nu met mijn eigen salaris een klein appartement vlakbij mijn SOS familie in het kinderdorp. Naast mijn oudere broer. En als ik niet hoef te werken, ga ik nog naar school omdat ik wil bouwen aan een betere toekomst voor mezelf.”

Waarom hier helpen?

De socio-economische situatie in Costa Rica is beter dan in andere in Latijns Amerika. Maar helaas heerst er in regio Santa Ana nog steeds extreme armoede en criminaliteit. Veel ouders zijn in de drugshandel beland of zelf verslaafd. Gevolg: kinderen worden verwaarloosd of in de steek gelaten. In ons kinderdorp geven wij deze kinderen een liefdevol en veilig thuis.

Santa Ana ligt vlakbij de hoofdstad van Costa Rica, San José. Sinds 2009 wonen hier 10 SOS families met kinderen die er alleen voor stonden.

Ja, ik doneer nu

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kinderdorp Santa Ana pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Santa Ana mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */