Een nieuw leven als SOS moeder

Nadat haar man tijdens een gewapende overval werd gedood, was de pijn bij Rachel zo enorm dat ze zocht naar iets waar ze haar aandacht aan kon geven. Ze vond het in SOS kinderdorp Meru. Rachel was de eerste moeder die daar in 2005 haar armen opende voor de SOS kinderen.

SOS gaf me de start die ik nodig had”

Na een intensieve training werkte Rachel drie jaar als auntie in SOS kinderdorp Mombasa, voordat ze in 2005 naar het zojuist geopende kinderdorp in Meru verhuisde. Nu is ze moeder van 13 kinderen – vier meisjes en negen jongens.

“Mijn kinderen betekenen alles voor me. Zij hebben me groot geluk gebracht, ik voel me op mijn gemak als ik bij ze ben”, vertelt Rachel. “Soms vertellen ze me dat ik een beetje moet ontspannen en dat zij ook kunnen zorgen voor de dagelijkse dingen in huis. Ons familiehuis voelt oprecht als hun huis en dat maakt me heel trots.”

Natuurlijk zijn er ook uitdagingen, vooral met haar tienerkinderen bij wie -als bij zoveel tienerkinderen- soms wel iets is aan te merken op hun houding. “Soms vergeten de oudere kinderen waar ze vandaan komen, omdat ze binnen de SOS familie veel ‘krijgen’. Zo zei laatst één van mijn tienerzoons dat hij zich afvroeg waarom hij naar school moest. Hij hád toch voldoende eten, kreeg soms cadeautjes en wat zakgeld, en kon daarmee in zijn behoeften voorzien? Een misperceptie die ik snel heb rechtgezet: ik vertelde hem dat hij alles wat hij opnoemde had gekregen, maar dat hij ook voor zichzelf moest kunnen zorgen. Dat krijgen niet hetzelfde is als het zelf verdiend hebben. Onderwijs speelt daarin een heel belangrijke rol. Hij krijgt die kans, een privilege -mogelijk gemaakt door zijn sponsors en SOS, die niet alle kinderen in Kenia hebben. Ik vertel mijn kinderen dan ook over hun sponsors en wat zij mogelijk maken. En dat zij daar goed gebruik van moeten maken, zodat ze kunnen werken aan hun toekomst.”

Ook Rachel heeft de mogelijkheid om als SOS moeder te leren. “We kunnen cursussen volgen en diploma’s halen in bijvoorbeeld begeleiding en counselling. Ik merk echt dat het goed is voor ons moraal, ons zelfvertrouwen.  We zijn niet langer alleen moeders, we zijn professionele verzorgers.”

Als ervaren SOS moeder zorgt Rachel voor de jongste en de oudste kinderen in het dorp. Lees hier hoe ze nieuwe kinderen welkom heet in haar gezin en hoe het met Muthomi gaat, hij woont al tien jaar bij Rachel.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS moeder Rachel in Meru pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Meru / SOS moeder Rachel in Meru mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */