Het welkomstritueel van SOS moeder Rachel

Ervaren SOS moeder Rachel heeft afgelopen jaar drie jongens opgenomen in haar gezin in SOS kinderdorp Meru. Allereerst de biologische broers Elfi (3) en Manu (6). En in juli 2015 kwam de 11-jarige Kinyua erbij.

Welkomstritueel
Drie jaar geleden verloor Kinyua zijn moeder aan een hartaanval. Daarna woonde hij bij zijn grootouders. Zijn opa en oma verzorgden meerdere wezen en konden hem niet de aandacht geven die hij nodig had. Zijn opa zocht hulp bij SOS Kinderdorpen. Uiteindelijk werd besloten om de jongen op te nemen in kinderdorp Meru.

Kinyua’s SOS moeder Rachel vertelt: “De kinderen zijn erg kwetsbaar als ze hier aankomen. Het is belangrijk dat ze goed worden ontvangen. Toen Kinyua binnenkwam waren we in de eetkamer. Zijn SOS broers en zussen riepen zijn naam en dat Kinyua thuis was gekomen. Iedereen was blij dat hij er is.”

“Daarna leiden de kinderen hun nieuwe broertje rond. Ze laten zien hoe alles werkt en welke klusjes ze doen in huis. Ze vertellen ook over het gezin, zodat Kinyua zich zo snel mogelijk thuis voelt. De rondleiding gaat daarna verder naar de schommels en de rest van het dorp. Dat doen we zo bij ieder nieuw gezinslid.”

“Mijn SOS moeder zorgt goed voor me”

Kinyua voelt zich fijn in het SOS kinderdorp: “Er is hier genoeg te eten. Mijn SOS moeder zorgt goed voor me, we krijgen alles wat we nodig hebben. Ik ben nu onderdeel van een gelukkig gezin.”

Zijn SOS moeder Rachel is blij dat het nu zo goed met hem gaat: “Kinyua was zwak en klein voor zijn leeftijd. Hij plaste vaak in bed, omdat hij gestresst en getraumatiseerd was. Toen hij bij ons kwam wonen, vertelde ik hem dat hij niet bang hoeft te zijn. Ik slaap in de slaapkamer naast hem. Als hij naar de wc moet, mag hij me altijd roepen of het licht aandoen en zelf gaan. En dat het niet erg is als er een ongelukje gebeurt. Sindsdien heeft hij nog maar één keer in bed geplast.”

Kinyua bouwt nu relaties op met zijn nieuwe familie: “Ik ben vooral bevriend met mijn oudere SOS broers en zussen. Ik vraag ze hoe het is om ouder te zijn. Ze zeggen dat ik hard moet studeren. En dat mijn SOS familie me kan helpen om iets te bereiken in het leven.”

“Later wil ik piloot worden”

In het kinderdorp Meru gaat Kinyua nu ook naar school. Hij is dit jaar blijven zitten in de vierde klas: “Lezen kan ik goed en natuurkunde vind ik erg leuk. Rekenen vind ik lastig, maar daar werk ik hard aan. Nu ik hier woon, kan ik weer naar school. Ik doe hard mijn best, want ik wil graag piloot worden. Dan kan ik voor mijn grootouders een groot huis bouwen, in een goede buurt.”

Rachel is blij dat Kinyua nadenkt over de toekomst: “Ik leer de kinderen dat hard werken belangrijk is, om het te maken in het leven. Ik wil dat ze nadenken over de vraag: Wat neem ik mee uit het SOS dorp? Wat kan ik bijdragen aan de gemeenschap? Ik wil dat mijn kinderen uitgroeien tot verantwoordelijke, betrouwbare volwassenen. Met verhalen die anderen inspireren.”

Meer lezen over Rachel en haar kinderen? Hier lees je hoe ze SOS moeder werd. Muthomi woont al tien jaar in SOS kinderdorp Meru, ook hij vertelt hoe het met hem gaat.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= kinderen verwelkomt in kinderdorp Meru pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Meru / kinderen verwelkomt in kinderdorp Meru mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */