Kinderdorp Medan

Indonesië, Zuidoost-Azië

“De kinderen die bij ons komen wonen hebben in hun jonge leven al zoveel ellende meegemaakt. Zij hebben extra veel zorg, stabiliteit en liefde nodig. Alleen dat geeft hun leven een blijvende positieve wending.” - Dorpsdirecteur Mr. Sumardi

Mr. Sumardi is zelf als kind opgegroeid in een kinderdorp en weet hoe het voelt als je als kind in de steek wordt gelaten. 


Liefdevol en veilig thuis voor 120 kinderen
In kinderdorp Medan staan 15 familiehuizen, waar 15 SOS moeders in totaal 120 kinderen een liefdevol en veilig thuis geven. Er is een kleuterschool waar 90 kleuters, uit het kinderdorp én de omliggende gemeenschap, naar school kunnen en spelenderwijs leren. Er is een SOS jongerenhuis, waar op dit moment 15 jongvolwassenen wonen die SOS intensief begeleidt op hun weg naar een zelfstandig leven.

Gebeurtenissen in het kinderdorp
Zes SOS kinderen, drie meiden en drie jongens, beginnen dit jaar aan hun opleiding aan de hogeschool. Waar de meiden kiezen voor natuurwetenschappelijke vakken, gaan de jongens voor techniek. Hun moeders zijn enorm trots op hun prestaties en zien met vertrouwen tegemoet naar de nieuwe fase in hun leven.

Laatste nieuws

  • De jaarlijkse Eid Al Adha viering betekende ook dit keer samenzijn en lekker eten met alle kinderen.
  • Zes SOS kinderen zijn dit schooljaar begonnen aan hun opleiding aan de hogeschool
  • Tijdens de activiteiten is er veel aandacht voor het met zorg omgaan met spullen, zodat nog vele andere kinderen plezier kunnen hebben van het gebruikte speelgoed en de materialen
  • Familieversterkend programma steunt families bij het opzetten van eigen bedrijfjes
Elke dag kunnen de kinderen na school lekker spelen. Dit jaar probeert SOS ze extra bewust te maken van de waarde van speelgoed en andere materialen. Activiteitenbegeleider Daniel: "Ze mogen zich helemaal uitleven, maar wel met zorg voor de spullen. Niet alleen voor hun eigen spullen, maar ook die van anderen. Zodat kinderen na hen er ook plezier van kunnen hebben. Op deze manier proberen we de kinderen de waarde van speelgoed en andere materialen bij te brengen."

Het verhaal van Arum 
Eén van de kinderen in Medan is Arum (11). Hij werd jarenlang samen met zijn twee oudere zusjes door zijn vader mishandeld en opgesloten in een kamer. Zijn SOS moeder vertelt: “Arum’s thuissituatie was onhoudbaar. Via lokale instanties kwam hij met z’n zusjes bij ons terecht. Ik zie dat het inmiddels beetje bij beetje beter met hem gaat. Maar ‘s nachts knijpt hij nog wel vaak zijn zusjes om er zeker van te zijn dat zij nog leven en bij hem zijn. Dit illustreert de angst die hij met zich meedraagt.” 


Samen sterk
Op duurzame wijze ondersteunt SOS Kinderdorpen in Medan families bij het starten van eigen bedrijfjes, opdat ze hun eigen familie kunnen blijven onderhouden óf kinderen van kwetsbare families in hun omgeving kunnen ondersteunen. Zo wilde Bu De bijdragen aan de ontwikkeling van haar dorp om zo een beter leven te realiseren voor de kinderen. Met behulp van SOS opende ze een kindercentrum bij haar thuis, waar ze huiswerkbegeleiding en Koran lessen geeft.

Waarom hier helpen?

Nederland heeft van oudsher een band met Indonesië. Ook SOS Kinderdorpen is al sinds 1970 actief in het land: inmiddels met acht kinderdorpen en vele andere programma’s. Het land telt bijna 75 miljoen kinderen, van wie er veel door armoede in zware omstandigheden leven. Vooral op het platteland zijn de problemen groot en de sporen die het achterlaat op kinderen is enorm. 

Na de verschrikkelijke verwoestingen van de tsunami werd SOS kinderdorp Medan op Sumatra in 2006 gebouwd, dankzij de steun van Nederlandse donateurs. 
Eigenlijk heeft ieder kind in SOS kinderdorp Medan een moeilijke start gehad. De een heeft door de gevolgen van de tsunami alleen op straat geleefd. De ander is jarenlang mishandeld of heeft door armoede of ziekte de zorg van zijn ouders verloren. Deze kinderen geven wij een liefdevol en veilig thuis en een kans op een toekomst. Met ons familieversterkend programma ondersteunen wij op duurzame wijze de kwetsbare families in de omgeving van het kinderdorp op weg naar een betere toekomst.

Ja, ik doneer nu

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kinderdorp Medan pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Medan mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */