KINDERDORP LHASA

Tibet, China

"Ook nu ik in het jongerenhuis woon, komt mijn SOS moeder nog vaak op bezoek om te kijken of alles goed met me gaat." - Hua (16) SOS jongere

Als dank voor de onvoorwaardelijke zorg van hun SOS moeders, hebben de jongeren uit het SOS jongerenhuis besloten om hun moeders tijdens Losar, de eerste dag van het Tibetaanse nieuwjaar, te bedanken met zelf gemaakte 'liefdes' loempiaatjes. Het leidde tot tranen van blijdschap bij de moeders. 

Kinderdorp Lhasa bestaat uit 17 familiehuizen, waar 17 SOS moeders 167 kinderen een liefdevol en veilig thuis geven. In het SOS jongerenhuis wonen 39 jongvolwassenen. Op de SOS kleuterschool zitten 91 peuters, waarvan 44 uit het kinderdorp. Op deze manier spelen de kinderen ook met leeftijdsgenootjes uit de gemeenschap, wat belangrijk is voor de integratie.

We stimuleren de kinderen om eigen interesses te ontwikkelen of het nu gaat om tekenen, sport, talen (o.a. Engels) of muziek. Ook besteden we veel aandacht aan Tibetaanse cultuur en feestdagen.

Het SOS jongerenhuis staat net buiten het kinderdorp. Hier gaan de jongeren wonen als ze gaan studeren of een beroepsopleiding volgen. Wij begeleiden ze intensief om de stap naar volwassenheid en zelfstandigheid te maken, zodat ze een echte kans op een toekomst hebben.

Laatste nieuws

  • Jaarlijkse sportevenement voor de tiende keer georganiseerd en wederom een groot succes
  • De Internationale Dag van het Kind stond dit jaar in het teken van zang en dans, waarbij de kinderen gekleed in traditionele, kleurrijk kostuums optraden op een feestelijk versierd podium.
  • Tot grote vreugde van de kinderen is het traditie om in de zomermaanden naar het zwembad te gaan. Kinderen die niet kunnen zwemmen, krijgen tijdens die bezoeken zwemles.

 

Waarom hier helpen?

Met een gemiddelde hoogte van meer dan 4.000 meter verdient de Tibetan Autonomous Region in China haar bijnaam ‘het dak van de wereld.’ De meeste mensen in Tibet leven op 1.200 tot 5.100 meter hoogte. Tibet is ook één van de meest geïsoleerde regio’s ter wereld en, ondanks de economische groei van China in de afgelopen jaren, ook één va de armste regio's.

Veel Tibetaanse families leven van kleinschalige landbouw waarbij boeren alleen verbouwen wat zij nodig hebben om zichzelf en hun familie te voeden. Zonder toegang tot betere agriculturele technologie is het voor veel Tibetanen moeilijk om hun situatie te verbeteren.Daar komt bij dat Tibetanen slechts heel beperkt toegang hebben tot de arbeidsmarkt en dat ze erg afhankelijk zijn van het kwetsbare ecosysteem in de bergen. Een andere factor die bijdraagt aan armoede is het grote percentage analfabetisme onder Tibetanen. Percentages verschillen tussen stad en platteland, maar etnische Tibetanen behoren tot de minst geletterden. Meer dan 40% van de Tibetanen heeft geen schoolopleiding versus 8% van de Chinezen. SOS Kinderdorpen helpt deze kinderen en hun families, zodat ze naar school kunnen, hun land goed kunnen bewerken en toegang krijgen tot de arbeidsmarkt.

SOS Kinderdorpen neemt als organisatie geen politiek standpunt in. Het welzijn van alle kinderen staat bij ons voorop.

Ja, ik doneer nu

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kinderdorp Lhasa pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Lhasa mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */