Kinderdorp Lembang

Indonesië, Azië


“Ik houd van mijn werk en doe alles voor mijn kinderen, zodat ze alle kans krijgen om hun dromen na te jagen.” – SOS moeder Rini

Inmiddels heeft SOS moeder Rini twintig kinderen grootgebracht, waarvan acht van baby af aan. Met trots vertelt ze dat elf van haar kinderen inmiddels een zelfstandig leven leiden. Onder wie Michael, die als vijf dagen oude baby liefdevol door Rini werd omarmd: “Van jongs af aan wist Michael wat hij later wilde worden: architect. Met hard werken is hij cum laude afgestudeerd en heeft hij nu een goede baan. Ik ben zo trots op hem!”

Liefdevol en veilig thuis voor 110 kinderen

In SOS kinderdorp Lembang staan 13 familiehuizen, waar 13 SOS moeders in totaal 105 kinderen een liefdevol en veilig thuis geven. In het SOS jongerenhuis wonen bovendien nog eens 60 jongeren, die SOS Kinderdorpen intensief begeleidt op weg naar zelfstandigheid. Er is een kleuterschool (53 kleuters) en een SOS Hermann Gmeiner basisschool (481 leerlingen), waar kleuters en kinderen uit het kinderdorp en de omringende omgeving naar school kunnen.

Het verhaal van Yuli (7 jaar)

De eerste 18 maanden van Yuli’s leven waren zwaar: samen met haar moeder leefde ze op straat. Haar groei stagneerde door onvoldoende eten, haar veiligheid was in het gedrang – haar moeder kon de zorg niet dragen en Yuli werd opgenomen in kinderdorp Lembang.

Haar SOS moeder Kulsum:
“Als ik terugdenk aan hoe het met haar ging toen ze in mijn familie kwam, dan is het bijzonder om te zien waar ze nu staat in haar leven. Yuli is een meisje met dromen. Ze is een echte verhalenverteller en een goede tekenaar. Op school is ze vaak de laatste die de klas verlaat als ze nog bezig is met haar tekeningen. Ze wil cartoonist worden en volgens mij gaat haar dat lukken.”  

Bijzonder

  • In het kinderdorp leven SOS kinderen en moeders met een islamitische en christelijke achtergrond gelukkig met elkaar samen.
  • Elke maand vindt er in elk van de dertien SOS familiehuizen een ‘familie conferentie’ plaats. Samen met een opleider praten de SOS kinderen en hun SOS moeder over hun gevoelens. Ze doen spelletjes en praten over situaties -zowel positief en negatief- thuis en op school. Over wensen en dromen.
  • Elk jaar bezoeken de SOS kinderen verschillende speelgroepen, waaronder één voor kinderen met speciale behoeftes. Door samen te spelen en eten, maken ze nieuwe vriendjes en vriendinnetjes uit de omgeving. Belangrijk voor de integratie in de lokale omgeving, waar ze hoogst waarschijnlijk op latere leeftijd zelfstandig gaan wonen.
  • In het kinderdorp is ook een speciaal huis voor gepensioneerde oud SOS moeders, die na hun liefdevolle inzet voor SOS in hun vertrouwde omgeving oud kunnen worden.

Sterke families, sterke kinderen

In samenwerking met lokale organisaties en autoriteiten ondersteunen wij kwetsbare families, die het risico lopen uit elkaar te vallen, opdat ze in de toekomst hun eigen kinderen kunnen blijven onderhouden. Op Lembang zet ons familieversterkend programma zich op verschillende gebieden in. Zo zorgt SOS Kinderdorpen ervoor dat kinderen en families toegang hebben tot basisvoorzieningen als gezondheidszorg, educatie en psychosociale steun. Er zijn trainingen en groepsdicussies gericht op ouderschapsvaardigheden en de rechten van kinderen. Een andere belangrijke pijler in het programma is het op duurzame wijze ondersteunen van families bij het starten dan wel uitbreiden van eigen bedrijfjes. SOS geeft workshops en sluit –waar mogelijk- aan met kennis en financiering bij initiatieven van lokale autoriteiten. Lees hier de verhalen van Ibu Herrik, Ibu Juju en Ibu Tintin, die met steun van SOS Kinderdorpen hun bedrijfjes konden opzetten, dan wel uitbreiden en nu zelf de zorg kunnen dragen van hun families.

<p>
	Bira Langit is 14 jaar en zit in de negende klas van de Junior High School in Lembang. Elke dag loopt ze samen met haar vriendinnen naar school net buiten het kinderdorp. Haar favoriete vak is wiskunde, maatschappijleer vindt ze maar niks: &ldquo;Daar moet ik te veel voor leren.&rdquo; Later wil ze dokter worden.<br />
	<br />
	Hoewel ze best een beetje verlegen is, is ze elke dag druk in de weer met haar vriendinnen: kletsen, muziek maken en luisteren -Indonesische en Engelstalige popmuziek zijn favoriet- en dansen. Ze gaat elke week dan ook naar muziekles en dansles.</p>

Bira Langit is 14 jaar en zit in de negende klas van de Junior High School in Lembang. Elke dag loopt ze samen met haar vriendinnen naar school net buiten het kinderdorp. Haar favoriete vak is wiskunde, maatschappijleer vindt ze maar niks: “Daar moet ik te veel voor leren.” Later wil ze dokter worden.

Hoewel ze best een beetje verlegen is, is ze elke dag druk in de weer met haar vriendinnen: kletsen, muziek maken en luisteren -Indonesische en Engelstalige popmuziek zijn favoriet- en dansen. Ze gaat elke week dan ook naar muziekles en dansles.

<h3>
	Ambassadeur Jochem op bezoek</h3>
<p>
	Onze SOS ambassadeur Jochem van Gelder reisde dit jaar naar Indonesië om daar met eigen ogen het werk van SOS Kinderdorpen te zien. Hij bezocht een vuilnisbelt waar kinderen aan het werk waren en ging langs bij de families in kinderdorp Lembang.<br />
	<br />
	<a href="~/actueel/nieuws/jochem-van-gelder-vertelt-bij-tijd-voor-max-over-z">Lees meer over zijn bezoek en bekijk de speciale tv-uitzending die Tijd voor Max uitzond.</a></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Ambassadeur Jochem op bezoek

Onze SOS ambassadeur Jochem van Gelder reisde dit jaar naar Indonesië om daar met eigen ogen het werk van SOS Kinderdorpen te zien. Hij bezocht een vuilnisbelt waar kinderen aan het werk waren en ging langs bij de families in kinderdorp Lembang.

Lees meer over zijn bezoek en bekijk de speciale tv-uitzending die Tijd voor Max uitzond.

 

<p>
	De tienjarige Nataly woont samen met haar vier broertjes en zusje in SOS kinderdorp Lembang. Ze was pas drie dagen oud toen ze door haar SOS moeder in de armen werd gesloten.&nbsp;<br />
	<br />
	Inmiddels zit ze in de vijfde klas op de SDN Pancasile in Bandung. De school ligt vlakbij het kinderdorp en Nataly loopt elke dag samen met haar vriendinnetjes naar school. &ldquo;Ik vind het leuk op school. Mijn favoriete vak is wiskunde. Daarnaast krijg ik elke vrijdag Engelse les in het kinderdorp en nu kan ik al een klein beetje Engels. Dat is ook handig omdat ik later dokter wil worden. Daarnaast vind ik dansen heel leuk, maakt niet uit waar.&quot;</p>

De tienjarige Nataly woont samen met haar vier broertjes en zusje in SOS kinderdorp Lembang. Ze was pas drie dagen oud toen ze door haar SOS moeder in de armen werd gesloten. 

Inmiddels zit ze in de vijfde klas op de SDN Pancasile in Bandung. De school ligt vlakbij het kinderdorp en Nataly loopt elke dag samen met haar vriendinnetjes naar school. “Ik vind het leuk op school. Mijn favoriete vak is wiskunde. Daarnaast krijg ik elke vrijdag Engelse les in het kinderdorp en nu kan ik al een klein beetje Engels. Dat is ook handig omdat ik later dokter wil worden. Daarnaast vind ik dansen heel leuk, maakt niet uit waar."

<p>
	De tweeling Samuel en Elias is zes jaar en woont van jongs af aan in het kinderdorp, samen met hun SOS moeder en hun oudere broer en zus. &ldquo;In vrijwel alles lijken de jongens op elkaar&rdquo;, vertelt hun SOS moeder: &ldquo;Ze hebben het naar hun zin op school en vinden lezen en schrijven het leukste. Later willen ze allebei profvoetballer worden. Net als hun grote held Messi.&rdquo;<br />
	<br />
	De tweeling is niet zo spraakzaam en ze hebben last van concentratieproblemen, mogelijk door de trauma&rsquo;s die ze vroeg in hun leven hebben opgelopen. Elke week gaan ze daarom naar de psycholoog voor communicatietraining. &ldquo;Langzaamaan durven ze zich wat meer open te stellen.&rdquo;</p>

De tweeling Samuel en Elias is zes jaar en woont van jongs af aan in het kinderdorp, samen met hun SOS moeder en hun oudere broer en zus. “In vrijwel alles lijken de jongens op elkaar”, vertelt hun SOS moeder: “Ze hebben het naar hun zin op school en vinden lezen en schrijven het leukste. Later willen ze allebei profvoetballer worden. Net als hun grote held Messi.”

De tweeling is niet zo spraakzaam en ze hebben last van concentratieproblemen, mogelijk door de trauma’s die ze vroeg in hun leven hebben opgelopen. Elke week gaan ze daarom naar de psycholoog voor communicatietraining. “Langzaamaan durven ze zich wat meer open te stellen.”

<p>
	Timur is 15 jaar en woont inmiddels zes jaar in kinderdorp Lembang. Samen met zijn biologische broertjes Intan (11) en Bumi (10), twee andere SOS broertjes en vijf zusjes wonen ze met hun SOS moeder in familiehuis 3.<br />
	<br />
	Timur is gek van sporten. Op school zit hij in het voetbalteam en het liefst voetbalt hij na school de hele middag. Dat mag helaas niet van zijn moeder, want hij moet ook zijn huiswerk maken. Inmiddels zit Timur in klas 8 en hoopt hij volgend jaar te slagen van Junior High School. Gym is vanzelfsprekend zijn favoriete vak. In de toekomst wil hij voetballer en/of sportleraar worden.</p>

Timur is 15 jaar en woont inmiddels zes jaar in kinderdorp Lembang. Samen met zijn biologische broertjes Intan (11) en Bumi (10), twee andere SOS broertjes en vijf zusjes wonen ze met hun SOS moeder in familiehuis 3.

Timur is gek van sporten. Op school zit hij in het voetbalteam en het liefst voetbalt hij na school de hele middag. Dat mag helaas niet van zijn moeder, want hij moet ook zijn huiswerk maken. Inmiddels zit Timur in klas 8 en hoopt hij volgend jaar te slagen van Junior High School. Gym is vanzelfsprekend zijn favoriete vak. In de toekomst wil hij voetballer en/of sportleraar worden.

Waarom hier helpen?

  • Nederland heeft van oudsher een band met Indonesië. Ook SOS Kinderdorpen is al sinds 1970 actief in het land: inmiddels met acht kinderdorpen en vele andere programma’s.
  • Het land telt bijna 75 miljoen kinderen onder de 18 jaar.
  • Hoewel Indonesië de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het terugdringen van armoede, leeft ruim 11% van de bevolking nog altijd onder de nationale armoedegrens. Vooral op het platteland zijn de problemen groot en de sporen die het achterlaat op kinderen is enorm. 

Lembang was de eerste locatie in Indonesië waar SOS Kinderdorpen actief werd. Allereerst met de opening van het kinderdorp, in 2005 gevolgd door het eerste familieversterkende programma. Dit programma ondersteunt op dit moment 1.538 families en hun kinderen in de omgeving van Lembang.

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI

Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kinderdorp Lembang pagePrefix=soskdnl breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Lembang mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */