Kinderdorp Kisumu

Kenia, Afrika

"Dit jaar ben ik geslaagd voor mijn eindtoets van de basisschool. Ik heb goede cijfers gehaald en mijn moeder is heel trots. En ik eigenlijk ook op mezelf." - Aissa (12), SOS kind in kinderdorp Kisumu

Het betekent dat Aissa naar de middelbare school mag, en met haar nog twee andere SOS kinderen. Zij zijn de eersten in het kinderdorp, dat in 2012 officieel zijn deuren opende. Een bijzondere mijlpaal voor de kinderen en hun SOS moeders.

Veilig thuis voor 146 kinderen
Kinderdorp Kisumu bestaat uit 15 familiehuizen, waar 15 SOS moeders 146 kinderen een liefdevol en veilig thuis geven. Op de SOS kleuterschool zitten 100 peuters, waarvan 27 uit het kinderdorp. De overige kinderen komen uit de nabije omgeving.Daarnaast gaan 93 SOS kinderen naar de basisschool. In het in 2014 geopende SOS medisch centrum kunnen de SOS families en kwetsbare families uit de omgeving terecht voor medische zorg en psychische ondersteuning. Afgelopen jaar hebben we in het medisch centrum meer dan 1.100 behandelingen uitgevoerd.

Activiteiten voor de kinderen
Gedurende het jaar worden er verschillende leuke en/of leerzame activiteiten voor de kinderen in het kinderdorp georganiseerd. Zo hebben 22 SOS kinderen deelgenomen aan de essay competitie tijdens de 'global money week'. Drie van de SOS kinderen eindigden in verschillende categorieën in de top drie. Daarnaast is een bezoek gebracht aan de universiteit, wat grote indruk heeft gemaakt op de kinderen. 


Laatste nieuws

  • Grote polio vaccinatiecampagne, waarbij tot nu toe 600 kinderen tot 5 jaar zijn gevaccineerd door het SOS medisch team
  • Girl Child Education: 446 meisjes uit ons familieversterkend programma hoeven geen school en/of andere activiteiten meer te missen door een gebrek aan maandverband
  • Eerste drie SOS kinderen naar de middelbare school
  • SOS president mr. Kaul bezoekt het kinderdorp en schuift tot groot plezier van de kinderen aan bij het eten.

"Ik ga nu nog beter mijn best doen op school, want daar wil ik ook heen!", zei de enthousiaste Jamar (9) na het bezoek aan de universiteit.

Samen sterk
Kwetsbare families in de omgeving worden ondersteund door ons familieversterkende programma. Kinderen kunnen naar de SOS kleuterschool, alle families kunnen gebruik maken van het SOS medisch centrum en we helpen ouders zodat ze de zorg voor hun kinderen kunnen blijven dragen. Door ouders te helpen bij het verbeteren van hun economische situatie; met scholing, inkomstenverwervende activiteiten, toegang tot sociale zekerheid en te bespreken hoe ze beter om kunnen gaan met geld. Maar ook hoe het best te zorgen voor hun kind(eren) op het gebied van (op)voeding, hygiëne en onderwijs.

Waarom hier helpen?

Ondanks de economische groei is er nog altijd sprake van veel armoede in Kenia. De Kisumu regio in het westen van Kenia staat bekend als een van de armste gebieden van het land. Vele families kunnen maar één maaltijd per dag bekostigen wat leidt tot ondervoeding en groeiproblemen. Slechts 40% van de bevolking heeft in eigen huis toegang tot water, waardoor ziektes als cholera, difterie en typhus continu de kop op steken. Kenia heeft meer dan een miljoen weeskinderen als gevolg van HIV/Aids, waarvan 25% uit de Kisumu regio komt. Het zijn schrikbarende cijfers.

In 2012 heeft SOS Kinderdorpen dankzij de Nationale Postcode Loterij kinderdorp Kisumu kunnen openen. Het bijbehorende familieversterkende programma zorgt ervoor dat niet alleen de kinderen in het kinderdorp, maar ook de families in de omgeving ondersteund worden op het gebied van scholing, gezondheidszorg en economische versterking. SOS collega Ruth Okowa: “De mensen hier zeggen letterlijk 'het kinderdorp is een droom die uitkomt'. En zo voel ik het ook."

Ja, ik doneer nu

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI

Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Kinderdorp Kisumu pagePrefix=soskdnl breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Kisumu mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */