SOS moeder Goreth (57)

Kinderdorp Kakiri in Oeganda, Afrika

Goreth zag in 1992 een advertentie in een lokale krant staan. Gevraagd werd naar een moeder die voor weeskinderen wilde zorgen in een community. “Het jaar daarvoor was ik mijn eigen kinderen verloren. Dit gaf me een tweede kans om voor kinderen te zorgen die geen moeder meer hadden.” Inmiddels is moeder Goreth de trotse moeder van 28 SOS kinderen. Zij heeft met al haar kinderen nog contact. “Afgelopen juli hadden we een familiereünie. Het was zo gaaf om al mijn kinderen bij elkaar te zien. Sommigen van hen kwamen met hun kinderen. Ik ben inmiddels dus ook oma!”

moeder goreth kakiri kinderdorp“SOS Kinderdorpen gaf ook mij een tweede kans.” - SOS moeder Goreth
 

Veranderingen

Goreth heeft in de 24 jaar dat ze in het kinderdorp woont nogal wat zien veranderen. “Als je de situatie van nu vergelijkt met die toen dan is er nogal wat veranderd. In de eerste 10 jaar waren er bijvoorbeeld geen jongerenhuizen. Nu wel, dus de familie is veel groter geworden. Ik heb kinderen die inmiddels in het jongerenhuis wonen en kinderen die geen kinderen meer zijn maar zelfstandige volwassenen en in het naburige dorp wonen. Deze tieners en jonge mensen, samen met de kinderen die in mijn familiehuis wonen, vragen en krijgen nog steeds mijn volle aandacht. Dat is druk, maar ik ben trots op het feit dat ze mij ook na het leven in het familiehuis nog steeds als hun moeder blijven zien. Goed teken toch?”

 

Familieversterking

Het kinderdorpdorp is over de jaren, zoals aangegeven door moeder Goreth, een stuk groter geworden. Er zijn meer kinderen, programma’s en medewerkers. Een belangrijke toevoeging in het SOS kinderdorpen ’palet’ zijn de familieversterkende programma's. Gecoördineerd vanuit het kinderdorp hebben we intensief contact met 417 families die het, dankzij het aanbieden van passende hulp, weer redden.

moeder goreth kinderdorp kakiri

Geduld en Liefde

Goreth vindt het leven in het kinderdorp een zegen. “Het is één grote familie, ik voel me hier prettig en geaccepteerd.” Het grootste succes in haar leven als SOS moeder is het resultaat dat zij boekte met haar eerste SOS kindje, Roberta. “Roberta en haar broertje en zusje verloren beide ouders tijdens een oorlog. Het kleine meisje van nog maar vier jaar oud was behoorlijk getraumatiseerd en deed het in de eerste instantie niet goed op school. Na een intensief traject waarbij zij psychologische ondersteuning kreeg van de SOS professionals en met veel aandacht en liefde van moeder Goreth, ontpopte Roberta zich als een leergierige scholiere die uiteindelijk afstudeerde met een onderwijsgraad. Roberta is nu hoofdonderwijzer en moeder van drie kinderen. Ze is het eerste SOS kind in Oeganda dat ging trouwen.
 
Goreth: “Mijn meest ontroerende verhaal is het verhaal van het kindje dat bij mij kwam toen ze pas twee weken oud was. Ik was er niet gerust op dat het meisje het zou halen. Ze was erg ziek en we waren bang dat ze nooit meer beter zou worden. Ik deed alles wat ik kon doen en hield vertrouwen. Het meisje is inmiddels 6 jaar oud en gaat naar de lagere school. Toen ik haar voor het eerst naar de lagere school bracht,schoot ik vol: ik kon niet geloven dat dit het meisje was dat ik met twee weken in mijn armen heb gesloten.

Toekomst

Uiteraard zijn er nog veel meer verhalen waar Goreth trots op is. Maar wat haar in het algemeen zielsgelukkig maakt, is de wetenschap dat zij deel uitmaakt van de levens van zoveel mooie mensen. Kinderen die dankzij haar liefdevolle verzorging weer een kans kregen. Een kans die ieder kind met beide handen heeft aangepakt. Goreth werkt nog 2 jaar voor SOS voordat ze met pensioen gaat. Werken voor SOS is een groot, belangrijk onderdeel van haar leven. Na haar leven als SOS moeder hoopt ze nog veel van haar kinderen te zien en zal ze zich toeleggen op het adviseren van toekomstige moeders.

Veel geleerd

Goreth heeft in de 24 jaar dat ze voor SOS werkt geleerd dat ieder kind een individu is dat een individuele aanpak vereist. Ook heeft ze geleerd dat succes niet altijd alles te maken heeft met academische resultaten. Ieder kind kan op ieder niveau successen beleven. Wat wel universeel is, is liefde. “Ieder kind groeit en bloeit door het krijgen van liefde.”
 

Meer weten over kinderdorp Kakiri?

SOS kinderdorp Kakiri in beeld
Kinderdorp Kakiri viert haar 25-jarig bestaan
Kinderen Rosa, Maya en Odilia, meisjes van kinderdorp Kakiri

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= SOS moeder Goreth pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen / Kinderdorp Kakiri / SOS moeder Goreth mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */