Kinderdorpen

Alleen als een kind geen familie meer heeft, of niet meer bij zijn familie kan leven, krijgt dit kind een nieuw thuis in één van de SOS familiehuizen in de gemeenschap of in een SOS kinderdorp.

Wat zijn de SOS kinderdorpen?

Een SOS kinderdorp is een omgeving waar kinderen zonder ouders of veilig thuis kunnen opgroeien in een nieuwe familie. Op dit moment hebben ruim 58.000 kinderen weer een veilig en liefdevol thuis gevonden in onze 571 dorpen. Deze kinderen groeien op met (biologische) broertjes en zusjes en een liefdevolle SOS moeder in een SOS familiehuis totdat zij op eigen benen kunnen staan. De SOS moeder speelt een hele belangrijke rol. Want zij begeleidt de ontwikkeling van ieder kind.

In een kinderdorp krijgt ieder kind:

  • De bescherming van een liefdevolle familie
  • Zorg van een SOS moeder uit de lokale omgeving
  • Een SOS familiehuis in een SOS Kinderdorp of in de gemeenschap
  • Een omgeving om in op te groeien en een netwerk op te bouwen
  • Goed onderwijs op een SOS school of lokale school
  • Medische zorg in een SOS gezondheidscentrum of een lokaal ziekenhuis
  • Ondersteuning tot ze zelfstandige jong volwassenen zijn

Waar staan de SOS kinderdorpen?

SOS Kinderdorpen heeft ervaren dat voor de ontwikkeling van ieder kind het belangrijk is om kinderdorpen midden in de lokale gemeenschap te plaatsen. Zo worden de kinderen echt onderdeel van de lokale gemeenschap. Dit betekent dat er nu, naast de familiehuizen in de speciaal gebouwde kinderdorpen, ook huizen in de lokale gemeenschap worden gerealiseerd. Deze verandering, van huizen in een kinderdorp naar de gemeenschap, zetten we in op het moment dat een nieuw kinderdorp gebouwd moet worden of een bestaand dorp renovatie nodig heeft. 

Jongerenhuizen

Wanneer de SOS kinderen de leeftijd van 14-17 jaar bereiken en er in hun ontwikkeling aan toe zijn, kunnen zij naar een SOS jongerenhuis in of nabij het kinderdorp verhuizen. Doel is hen daar voor te bereiden op een zelfstandig bestaan. Hier wonen ze onder begeleiding samen met leeftijdsgenoten. In het jongerenhuis wordt goed gekeken naar de persoonlijke behoefte van ieder kind. SOS helpt hen bij hun schoolwerk, het vinden van een baan en biedt ze pedagogische begeleiding. Ze wonen in het jongerenhuis totdat ze hun studie hebben afgerond, een baan hebben gevonden en dus op eigen benen kunnen staan.

Onze kinderdorpen

Van al onze 571 kinderdorpen wereldwijd, financiert SOS Kinderdorpen er 21. 

Kinderen in kinderdorp Yammoussoukro, Ivoorkust

 * SOS Kinderdorpen heeft de renovatie van Abobo Gare mede gefinancierd. De kosten voor het dagelijks levensonderhoud worden gedragen door onze zusterorganisaties binnen de SOS federatie.

Kinderdorpen in beeld 

Neem een kijkje in de kinderdorpen en maak kennis met de SOS moeders en hun kinderen.

SOS moeders

SOS moeders

SOS moeders zorgen ervoor dat kinderen zonder ouders kunnen opgroeien in liefdevolle familie samen met broertjes en zusjes. SOS moeder zijn is een baan voor het leven. Ze zorgt voor haar SOS kinderen zoals ze voor haar eigen kinderen zou zorgen. Ze begeleidt de kinderen in de ontwikkeling en neemt de dagelijkse zorg van hen op zich. Ze bouwt een hechte band op met al haar kinderen en geeft hen de veiligheid en stabiliteit die ze zo hard nodig hebben. 

Skopje, Macedonië

Kinderdorp Skopje

Benieuwd hoe het er in een SOS familie aan toegaat? Ambassadeurs Kim-Lian van der Meij en Jan Smit draaiden een dag mee in het SOS kinderdorp Skopje. Kim-Lian helpt met koken en de moeder vertelt: “Ik wil graag dat de kinderen blij zijn en dat ze op een mooie jeugd kunnen terugkijken. Dat is mijn streven en de grootste uitdaging.”

Medan, Indonesië

Kinderdorp Medan

SOS kinderdorp Medan is één van de 8 kinderdorpen in Indonesië. Dit kinderdorp werd gebouwd na de verschrikkelijke verwoestingen van de tsunami en opende in 2006 haar deuren dankzij de steun van Nederlandse donateurs. Hier groeien momenteel 119 kinderen op bij hun SOS moeder.

Lees meer over kinderdorp Medan

Zij groei(d)en op in een SOS familie

“Thuis komen en je welkom voelen. Door een kus of een knuffel. Dat zijn de herinneringen die je je hele leven lang bij blijven.” Dat zegt Alessandra, één van de voormalig SOS kinderen die nu op eigen benen staat. In de afgelopen 65 jaar hebben wij al tienduizenden kinderen een liefdevol thuis gegeven. Lees hun persoonlijke verhalen.

Yita

Yita

"Ik voel me gezegend 3 liefdevolle moeders te hebben in mijn leven.”

Misyati met haar kinderen

Misyati

‘Ik gun iedereen het geluk waarmee ik ben opgegroeid!’

Mouna

Mouna

“Later wil ik verpleegster worden!”


Lees alle succesverhalen

SOS kinderdorpen wereldwijd

Benieuwd naar alle kinderdorpen over de hele wereld? Klik op de kaart en bekijk ze allemaal. 

Wereldkaart met kinderdorpen

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Onze kinderdorpen pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Onze kinderdorpen mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */