Skip to main content

JONGEREN HELPEN

Jongeren voorbereiden op een onafhankelijk leven

Zelfstandig worden: een opleiding volgen en werk vinden, is voor kwetsbare jongeren extra uitdagend. Om hen te begeleiden naar de banenmarkt ontwikkelt SOS Kinderdorpen werkgelegenheidsprogramma’s.

jongeren-helpen.jpg

Kwetsbare jongeren

Jonge mensen uit kwetsbare families of zonder ouderlijke zorg missen een goed netwerk en hebben geen sociale en financiële ondersteuning terwijl zij dat juist zo nodig hebben. Het volgen van een opleiding, laat staan het vinden van een werk- en leerplek, ligt dus niet binnen hun mogelijkheden met als resultaat dat zij niet dezelfde kansen hebben op het vinden van een baan in vergelijking tot mensen die wel ondersteuning hebben. Gebrek aan werk heeft grote gevolgen: armoede, sociale uitsluiting en in het ergste geval misbruik.

Werkgelegenheidsprogramma's voor jongeren

Belangrijk is dat jongeren goed begeleid worden en dat er goed contact is met zowel lokale als internationale bedrijven om stageplekken te realiseren. Doel is om kinderen en jongeren de juiste tools te geven om zich te kunnen ontwikkelen tot evenwichtige volwassenen zodat ze in staat zijn verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf en om een goede bijdrage te kunnen leveren aan de wereld om hen heen. We zetten jongeren in hun kracht en bereiden hen voor op de arbeidsmarkt door het verzorgen van onder andere: sollicitatie-, IT- en taaltrainingen. Lees meer over onze werkgelegenheidsprogramma's voor jongeren:

The Next Economy – How African youth make it work!

Een project in Mali, Nigeria en Somalië van SOS Kinderdorpen in samenwerking met de 1%Club, Enviu en Afrilabs dat vanuit het Ministerie van Buitenlandse zaken gefinancierd wordt. De komende drie jaar willen we meer dan 4.000 jongeren bereiken en op duurzame wijze steunen.

Lees meer

 

The Next Economy Kenia

In 2017 is het programma The Next Economy ook in Nairobi, Kenia van start gegaan. 150 jongeren zijn in het verslag jaar geselecteerd om deel te nemen. Twee deelnemers vertellen over hun situatie en wat het programma voor hun betekent.

Lees meer

stippellijn-grijs-horizontaal_1.png

Sangue Novo

Het jeugdwerkgelegenheidsproject in Bissau, Guinee Bissau, waarmee SOS Kinderdorpen 1.200 kwetsbare jongeren (vrouw en man) met weinig tot geen educatie de kans bieden hun competenties te vergroten en een fatsoenlijke baan te vinden.

Lees meer 

stippellijn-grijs-horizontaal_1.png

YouthCan!

We werken samen met Deutsche Post DHL Group, waarvan de medewerkers de SOS jongeren verscheidene op maat gemaakte loopbaanontwikkelingsactiviteiten aanbieden. Én AKZO Nobel, die inmiddels in drie landen (Brazilië, Indonesië en Nigeria) professionele schilderstrainingen voor kwetsbare jongeren verzorgt. Zo krijgen zij de kans om relevante, praktische ervaring en kennis op te doen waardoor ze makkelijker een baan vinden.

Lees meer

Op weg naar een zelfstandig leven

  • We helpen kinderen hun eigen toekomst te creëren
  • We helpen kinderen om hun eigen talenten te ontdekken
  • We zorgen ervoor dat kinderen de juiste opleiding en training krijgen die zij nodig hebben om zo een succesvolle en positieve bijdrage te leveren aan hun omgeving.
  • We ondersteunen jongeren op hun weg naar zelfstandigheid en succes
  • We focussen ons op de lange termijn- ontwikkeling van ieder kind en jongvolwassene als het gaat om (medische)zorg en onderwijs – zodat zij goed voorbereid zijn op de toekomst.
  • Wij blijven ondersteunen totdat het kind volwassen is én klaar is om een zelfstandig leven te leiden.