Een nieuw uniform, een nieuwe start

Dit is het bijzondere verhaal van Timothy uit Oeganda. Een vastberaden jongen die niet opgeeft. Zijn tante kan geen schooluniform betalen, maar toch ging Timothy naar school: in zijn gewone kleding. Dit werd oogluikend toegestaan, tot na een tijdje besloten werd dat hij toch echt niet meer welkom was zonder een schooluniform.

Opnieuw een grote teleurstelling voor de 13-jarige Timonthy, nadat hij in 2014 zijn moeder verloor en kort daarna ook zijn vader verdween. Hij woont sindsdien bij zijn tante Jennifer met zijn zes broertjes en zusjes. Zijn tante heeft zelf ook drie kinderen. Ze heeft moeite om alle kinderen te voeden met de opbrengst van haar stukje grond.

De zorg voor 10 kinderen is een enorme verantwoordelijkheid en kostenpost voor Jennifer. Ze kan geen schoolgeld betalen voor de kinderen, laat staan schooluniformen. Gelukkig kan SOS Kinderdorpen met het familieversterkend programma de familie steunen. Het schoolgeld voor Timothy en zijn kleine broer Derrick is voor het hele jaar voldaan. En de twee broers hebben een prachtig nieuw schooluniform ontvangen.
Binnen ons familieversterkende programma helpen we families met de zorg en bescherming van hun kinderen. Zodat ze bijvoorbeeld naar school kunnen; één van de rechten van het kind. Jennifer is blij met de steun: “Ik kon het schoolgeld en de schooluniformen niet betalen. Ik ben erg blij dat Timothy nu weer naar school gaat en net als de andere kinderen een schooluniform draagt. Hij zit nu in de vijfde klas van de basisschool. Hij heeft nog een aantal jaar te gaan, maar ik ben blij dat dit jaar alvast betaald is.”

SOS Kinderdorpen werkt lokaal samen met de Sustainable and Integrated Support for Orphans (SISO), met als doel dat kwetsbare kinderen in Gulu, Noord-Oeganda weer naar school kunnen. Dit project loopt een jaar. “Volgend jaar wordt het moeilijk”, zegt Timothy. “Waarschijnlijk kan ik dan niet meer naar school. Ik wil later graag dokter worden, maar dan moet ik wel mijn favoriete vakken wiskunde en natuurkunde kunnen volgen. Maar nu ik voor het eerst in mijn leven een schooluniform heb, houd ik hoop. Ik geef mijn droom niet op.” Maar ondanks zijn vastberaden instelling is Timothy bang: “Mijn grootste angst is dat als ik moet stoppen met school, ik de rest van mijn leven onkruid moet wieden en vogels moet wegjagen die de oogst opeten.”

De samenwerking tussen SOS Kinderdorpen en SISO is gekoppeld aan de algemene ontwikkeling van Timothy en de andere kinderen die zijn opgenomen in het project. Aan het eind van het schooljaar wordt het schoolproject geëvalueerd. Daarnaast bekijken we hoe we de familie van Timothy kunnen helpen. Bijvoorbeeld door met Jennifer te kijken hoe ze haar inkomsten kan vergroten. Zodat ze schoolgeld kan betalen en Timothy naar school kan blijven gaan.

“Ik hoop dat Timothy naar school kan blijven gaan en uiteindelijk naar de universiteit. Hij moet zijn droom kunnen najagen, zodat hij later ook voor zijn broers en zussen kan zorgen”, aldus Jennifer.


* De namen in deze tekst zijn gefingeerd om de privacy van het kind te waarborgen. Bron: onze collega’s van SOS Kinderdorpen Canada deelden dit bijzondere verhaal.  

 

SOS Kinderdorpen en de Postcode LoterijSOS Kinderdorpen en CBF KeurmerkSOS Kinderdorpen en ANBI 
 
Giro: 2280
Iban: NL90INGB0000002280 

Disclaimer   Privacy en cookies
Volg ons via   Facebook Twitter Youtube  Pinterest

/* pageName= Nieuwe start pagePrefix= breadCrumb=Wat doet SOS / Families helpen / Basisbehoeften en voorzieningen / Nieuwe start mainDomain=sos-kinderdorpen.nl langIdentifier=NL:nl,nl */