Skip to main content

Families versterken/ helpen

Een veilig thuis bij de eigen familie

families-helpen-sos-kinderdorpen-ghana.jpg

In 2018 hebben we vanuit Nederland bijgedragen aan 28 familieversterkende programma’s. 

De redenen waarom families moeite hebben om hun kinderen te beschermen en goed voor ze te kunnen verzorgen, verschillen per land, regio, gemeenschap en zelfs per familie. Bij een familieversterkend programma hoort een persoonlijk en haalbaar ontwikkelplan gericht op begeleiding gedurende meerdere jaren. Hierin nemen families (ouder(s), grootouder(s) of ooms en tantes) verantwoordelijkheid  voor hun eigen ontwikkeling om zo duurzame verandering in hun leven mogelijk te maken. Opdat ze uiteindelijk weer zelfredzaam zijn en hun kinderen de zorg kunnen bieden die ze nodig hebben.  


Per familie bekijken we wat problemen zijn en wat er nodig is op het gebied van:

  • Opvoeding en zorg – Het is essentieel dat ouders en/of verzorgers de kennis en vaardigheden hebben om voor hun kinderen te zorgen en ze op te voeden. Veel ouders ontberen deze basis; het is ze –bijvoorbeeld door armoede– nooit geleerd. Om die reden zijn kennis over opvoeding, hygiëne en voeding, en bewustzijn over de rechten van het kind van groot belang.
  • Economische versterking – Toegang tot basisvoorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg begint vaak met een inkomen. Samen met families bekijken we of ze voor voldoende inkomsten kunnen zorgen en vervolgens hoe met het geld om te gaan.
  • Basisbehoeften en voorzieningen – Zaden om gewassen te verbouwen, een voedzame maaltijd, schoolgeld, basis medische zorg: vaak is er weinig nodig om de ergste ellende te verlichten en zo op korte termijn te voorkomen dat een familie uit elkaar valt. Naast basisbehoeften wijzen we families op hun basisrechten en ondersteunen we ze bij toegang tot autoriteiten en overheidsvoorzieningen.

Wij financieren de volgende familieversterkende programma’s:

Ghana
Familieversterkend programma Kumasi
Familieversterkend programma Tema
Familieversterkend programma Asiakwa

Guinee Bissau
Familieversterkend programma Canchungo

Ivoorkust
Familieversterkend programma Yamoussoukro

 

 

Oeganda
Familieversterkend programma Gulu

Kenia
Familieversterkend programma Busia

Guatemala
Familieversterkend programma Santa Cruz del Quiche

Bekijk hier het filmpje hoe we kwetsbare families helpen:

 

Gemeenschappen

Om het leven van kinderen en families blijvend te verbeteren, werken we nauw samen met lokale organisaties en overheden binnen de gemeenschappen waarin we actief zijn. Door hun kennis en contacten te benutten en hun vaardigheden en capaciteiten te versterken.

Hierbij faciliteren we een veranderingsproces binnen gemeenschappen –civic driven change- om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor de kwetsbare families in hun midden. De gemeenschap moet het sterke, sociale netwerk worden waar families terecht kunnen voor informatie, vragen en problemen. Zodat zij nu en in de toekomst in staat zijn om de kwetsbare families in hun midden op te vangen en te ondersteunen.